- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Hersonska oblast: Vašington ne treba da se meša u naše poslove, referendum će biti održan

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPostavljanje ruske zastave na ulici u Hersonu
Postavljanje ruske zastave na ulici u Hersonu - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
Pratite nas
Referendum o samoopredeljenju Hersonske oblasti biće održan bez obzira na stav Sjedinjenih Američkih Država, američke vlasti ne treba da se mešaju u poslove regiona i da se prema njemu odnose kao prema svojoj koloniji, izjavio je zamenik načelnika administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.
„Mi nismo američka kolonija i sve ove izjave date bez uzimanja u obzir mišljenja američkog naroda nemaju nikakve veze sa nama. Neka SAD razmisle od koliko su država napravile svoje kolonije i koliko iza sebe ostavile siročadi i osiromašenog naroda. Referendum o samoopredeljenju u Hersonskoj oblasti će se održati, bez obzira na stav Amerikanaca, kojima je bolje da se ne mešaju u naše stvari“, rekao je Stremousov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, oslobođene teritorije nikada neće biti američke kolonije.
Pripadnici ruskih snaga ispred zgrade Kahovske hidroelektrane u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
RUSIJA
Hersonska oblast usvojila deklaraciju: Budućnost vidimo u sastavu Rusije
„One će uvek biti slobodne u sastavu jedne velike ujedinjene Rusije. Mi se sami bavimo svojom kulturom i budućnošću koja je neizbežno povezana sa Ruskom Federacijom“, naglasio je Stremousov.
Ranije je visoki predstavnik američke vlade izjavio da Sjedinjene Američke Države ne priznaju pripajanje Donbasa Rusiji, odbacuju rezultate mogućeg referenduma i obećavaju brz i oštar odgovor u vidu antiruskih sankcija.
Tokom specijalne vojne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i azovskim delom Zaporoške oblasti. U ovim regionima formirane su uprave, počelo je emitovanje ruskih TV kanala i radio-stanica, obnavljaju se trgovinske veze sa Krimom. Regioni su objavili planove da postanu subjekti Rusije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala