- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Hersonska oblast usvojila deklaraciju: Budućnost vidimo u sastavu Rusije

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ruskih snaga ispred zgrade Kahovske hidroelektrane u Hersonskoj oblasti
Pripadnici ruskih snaga ispred zgrade Kahovske hidroelektrane u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
U Hersonskoj oblasti usvojena je politička deklaracija o razvoju u kojoj je budućnost ovog regiona označena zajedno sa Rusijom.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Deklaracija je usvojena na javnom forumu „Mi smo zajedno sa Rusijom“ koji je održan u subotu u Hersonu i na kojem se okupilo više od hiljadu delegata iz celog regiona.
„Budućnost Hersonske oblasti je zajedno sa Rusijom“, navodi se u deklaraciji, u čiji je tekst imao uvid dopisnik Sputnjika.
Deklaracija se zove „Ruski Herson“. U njoj se navodi da je Hersonska oblast istorijski deo Rusije, a ruski jezik je, uz ukrajinski, od ove godine zvaničan državni jezik. U deklaraciji se navodi da u budućnosti Hersonsku oblast čeka razvoj poljoprivrede, industrije, nauke, kulture, obnova saobraćajne infrastrukture i lučkih objekata, društvenog i građevinskog sektora. Postoje planovi za stvaranje odmarališta i klastera turizma u okviru turističke industrije juga Rusije.
„Hersonska oblast postaje deo jedinstvenog moćnog društvenog, tehnološkog, energetskog, komunikacionog i informacionog kompleksa Rusije, a njen narod postaje deo ruskog naroda“, ističe se u dokumentu.
Kako se navodi u tekstu deklaracije, „za budućnost Hersonske oblasti važna je sudbina susednih regiona“.
„Izlazak ovih regiona iz sastava Ukrajine, likvidacijom ukrajinske države u njenom sadašnjem obliku, značajno bi poboljšalo izglede za Hersonsku oblast i celu Novorusiju i obezbedilo bi njenu kolektivnu bezbednost i spokoj“, navodi se u deklaraciji.
Tokom specijalne vojne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i azovskim delom Zaporoške oblasti. U ovim regionima formirane su uprave, počelo je emitovanje ruskih TV kanala i radio-stanica, obnavljaju se trgovinske veze sa Krimom. Regioni su objavili planove da postanu subjekti Rusije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala