- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Više specijalaca, nego ambasadora“: Naučnici izračunali, SAD izvele na stotine vojnih intervencija

CC0 / Staff Sgt. Jacob Connor / 5th Special Forces Group (Airborne)Pripadnici 5. grupe specijalnih snaga američke vojske tokom operacije protiv DAEŠ-a u južnoj Siriji
Pripadnici 5. grupe specijalnih snaga američke vojske tokom operacije protiv DAEŠ-a u južnoj Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države izvele su 392 vojne intervencije od Američke revolucije 1776. do 2019. godine, pokazuje nova naučna studija.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Trenutno SAD imaju više specijalnih snaga u stranim zemljama nego što imaju ambasadora, rekla je Monika Dafi Toft, koautor studije i profesor na Tafts univerzitetu.
Autori su u svom istraživanju, objavljenom u časopisu „Journal of Conflict Resolution“, koristili više od 200 varijabli i izračunali da se broj američkih intervencija povećava, budući da se polovina dogodila od 1950. godine, a četvrtina po završetku Hladnog rata 1991. godine.
„Kumulativni uticaj onog što smo otkrili je iznenađujući. Nismo očekivali ni da su kvantitet ni kvalitet američkih intervencija toliki“, rekla je za „Midl ist aj“ Sidita Kuši sa Bridžvoter stejt univerziteta, koautor studije.
Od 2000. godine, SAD su bile uključene u 30 intervencija nivoa četiri (korišćenje sile) ili nivoa pet (rat), navode autori.
„Posthladnoratovsko doba donelo je manje konflikata u kojima bi SAD mogle da brane svoje vitalne interese, ali se američke intervencije nastavljaju u velikom broju. Taj militaristički obrazac opstaje i tokom vremena relativnog mira i direktnih pretnji za bezbednost SAD“, navode autori.
Analiza uključuje različite vrste intervencija, od ratova, preko operacija protiv pobunjeničkih grupa, prikrivenih operacija, raspoređivanja trupa kako bi se demonstrirala sila ili pretnja... Studija je pokazala da je u protekla dva i po veka 34 odsto američkih intervencija bilo u Latinskoj Americi i na Karibima, 23 odsto u Istočnoj Aziji i Pacifiku, 14 na Bliskom istoku ili Severnoj Africi i 13 odsto u Evropi.
Vesli Klark, Bil Klinton i Medlin Olbrajt u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
SVET
Zapadni predatori okupiraju, pa sisaju resurse: Gde će zlato sa Kosmeta - Ukrajina na udaru pljačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala