- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapadni predatori okupiraju, pa sisaju resurse: Gde će zlato sa Kosmeta - Ukrajina na udaru pljačke

© AP Photo / Visar KryeziuVesli Klark, Bil Klinton i Medlin Olbrajt u Prištini
Vesli Klark, Bil Klinton i Medlin Olbrajt u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Zapadne sile bile su i ostale kolonijalne i gde god one intervenišu tamo ulazi njihov kapital i preuzima kontrolu i tu se i nadalje neće ništa menjati, od Bliskog istoka, preko Kosova do Ukrajine. Za zapadnim stolom nema besplatnog ručka.
Na to ukazuje politikolog Aleksandar Pavić na vest da je britanska kompanija dobila licencu za traženje zlata na Kosovu i Metohiji.
Kompanija „Vestern Tetian risorsiz” pored te ima još tri licence za istraživanje zlata u pokrajini i sve one obuhvataju prostor od 297 kvadratnih kilometara.

Kod „humanitaraca“ sa Zapada ništa nema džabe

Pavić smatra da je iluzorno bilo očekivati drugačije ponašanje Zapada, jer je naprosto tamo takav sistem, kako kaže, predatorski, i tako će biti i u budućnosti sve dok on ne doživi slom. Promenila se samo retorika sada uvijena u oblandu humanitarnih intervencija, demokratizacije, borbe protiv autokratije.

„Tamo gde oni intervenišu, oni nameću svoje ljude, svoje interese i njihov kapital ulazi i preuzima kontrolu. Znači, samo su našli novo sredstvo vođenja stare politike. Gde god oni uđu možete biti sigurni da će doći do eksploatacije od strane multinacionalnih korporacija, njihovih banaka i finansijskih krugova i političara koji su u svemu tome učestvovali. I tu ne treba imati nikakve iluzije“, kaže naš sagovornik.

On podseća da su Britanci i njihov tadašnji premijer Toni Bler bili najglasniji zagovornici NATO agresije na našu zemlju i pokušaja otimanja Kosova i Metohije.

Predaja resursa

Do sada je, međutim, sigurno postalo jasno i kosovskim Albancima da je umesto očekivanog prosperiteta za sve, on omogućen samo uskom krugu ljudi. Mali broj Albanaca se obogatio i to zahvaljujući tome što su oni ta spona preko koje su anglo-američkim kompanijama predata prirodna bogatstva, kaže Pavić.
I ta priča se ponavlja gde god je Zapad intervenisao u ime dobročinstva. Nije trebalo dugo čekati da se takva priroda zapadnog sistema pokaže i sada u Ukrajini, gde su SAD i države EU finansijskim i borbenim resursima na strani Ukrajine maksimalno uključene u vojnu operaciju sa ruskim snagama.
Medij „Australijen nešenel rivju“ je svojim pisanjem to i potvrdio.
© Flickr / News OresundUsred krize 28 odsto ukrajinske plodne zemlje završilo je u rukama američkog kapitala
Traktor na njivi - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Usred krize 28 odsto ukrajinske plodne zemlje završilo je u rukama američkog kapitala

Ukrajinska zemlja američkom kapitalu

„Australijski medij je nedavno pisao i to je sigurno tako da je 17 miliona hektara plodne zemlje došlo u ruke tri investiciona fonda, suštinski sa američkim kapitalom - Vengarda, Blekstouna i Blekroka. Zašto Zapad podržava te njihove oligarhe – zato što preko njih ide nova kolonijalna pljačka veoma bogate zemlje“, napominje Pavić.
Reč je o 28 odsto ukupnog obradivog zemljišta Ukrajine.
Priča se, dakle, nastavlja. On podseća da su čim su svrgnuli Sadama Huseina sa vlasti u Irak ušle velike naftne anglo-američke korporacije . Takođe da su 1953. svrgli Mohameda Mosadeka u Iranu zato što se zamerio Britiš petroleumu i angloameričkim naftnim interesima i doveli su poslušnog šaha Mohameda Rezu Pahlavia.
„To je jedan sistem savršene eksploatacije, naravno u oblandama dobročinstva. Oni su vukovi u jagnjećem ruhu i ništa se suštinski nije promenilo i ništa ne može da se promeni jer je takva priroda tog sistema“, nema dilemu ovaj politikolog.

I Sibir ih žulja

Naš sagovornik kaže da odnos prema resursima najbolje ilustruje primedba nekadašnje državne sekretarke SAD, Medlin Olbrajt, da Sibir sa tolikim prirodnim resursima ne može da pripada samo Rusiji.
I ona je isto profitirala od agresije na našu zemlju za koju se žučno zalagala.
Mediji iz Češke, u kojoj je Olbrajtova rođena, su svojevremeno pisali da je zahvaljujući svojim bliskim vezama sa liderima terorističke OVK, pre svega sa Hašimom Tačijem, njena kompanija kupila kosovsku telefonsku kompaniju koju je kasnije prodala slovenačkom operateru za 20 miliona evra.
I nije jedina. Komandantu NATO snaga u vreme bombardovanja Srbije, američkom generalu Vesliju Klarku Priština se, takođe, odužila. Generalsku uniformu je zamenio japijevskom, čija je kompanija „Enviditi” dobila pravo za ispitivanje trećine teritorije Kosova u potrazi za ugljem.
Svima je dobro poznata i afera Hantera Bajdena, sina aktuelnog američkog predsednika, u vreme kada je Džozef Bajden bio potpredsednik SAD i takođe bio uključen u poslove sina.
CC0 / Pixabay / Koja je cena današnjih Trojanskih konja znaju anglo-američke kompanije čiji kapital ulazi u zemlje u kojima Zapad interveniše
Trojanski konj - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Koja je cena današnjih Trojanskih konja znaju anglo-američke kompanije čiji kapital ulazi u zemlje u kojima Zapad interveniše

Ne verujte Danajcima

„Hanter je ušao u Upravni odbor velike energetske kompanije u Ukrajini, njegov investicioni fond je, između ostalog, finansirao i biolaboratoriju u toj zemlji. Da ne govorimo o Fondaciji Klintonovih. Širom sveta oni navodno čine dobročinstvo, recimo na Haitiju se pokazalo da su desetine miliona skupili za unesrećeni Haiti i otklanjanje posledica zemljotresa, a pitanje je da li je i 10 posto toga završilo na Haitiju“, napominje Pavić.
To su, kako kaže, između ostalog, ogromne perionice novca, kao što i Bil Gejts ima svoju fondaciju i čini „dobričinstvo“ širom sveta, preko koje u stvari sebi namiče nove poslove.
„Što se kaže, ne verujte Danajcima i kad darove nose. Što je važilo u antičko vreme važi i sad za sve što dolazi sa ovakvog Zapada“, zaključio sagovornik Sputnjika.
Pitanje je samo šta danas u sebi nose darovani Trojanski konji i po koju cenu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala