- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici naučili veštačku inteligenciju da pomaže u dijagnostici

CC0 / / Veštačka inteligencija
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Pratite nas
Naučnici Centra za analizu složenih sistema (CASS) Univerziteta u Sečenovu naučili su veštačku inteligenciju da pomaže lekarima u postavljanju dijagnoza. Pomoću razrađene digitalne metode, vreme lečenja pacijenta može biti smanjeno za 20 odsto, rekli su za Sputnjik iz pres službe univerziteta.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Stručnjaci su koristili podatke sa aparata za kompjutersku tomografiju, pejsmejkera, merača insulina, aparata za magnetnu rezonancu, holtera i druge medicinske opreme, koja je omogućila da se svaki konkretni pacijent posmatra kao funkcionalni biološki i hemijski sistem“, navodi pres služba.
Naglašava se da algoritmi modeluju prognoziranu reakciju pojedinačnog organizma na lečenje i pomažu da se tačno odredi kako uzimanje propisane terapije utiče na bolest i mortalitet.
U saopštenju se ističe da su nakon eskperimentalne i kliničke faze ispitivanja, naučnici naučili da odabiraju najoptimalniji model lečenja.
„Ova tehnologija omogućava skraćenje vremena lečenja za najmanje 20 odsto i daje mogućnost lekarima da posvete više vremena drugim pacijentima“, naglašava se.
Pored toga, metodika omogućava minimiziranje ljudskog faktora.
„Jedan od najuspešnijih pravaca rada naučnika Centra je stvaranje virtualnog modela homeostaza – procesa prilagođavanja organizma uslovima spoljašnje i unutrašnje sredine. Na primer, zahvaljujući ovom modelu može se proceniti rizik od recidiva raka prostate kod pacijenata nakon lečenja, objašnjava glavni statističar CASS Aleksandar Suvorova.
Prema njegovim rečima, ovo probno istraživanje omogućava da se napravi prognoza razvoja bolesti još pre operacije, a lekar će imati više slobodnog vremena za pacijenta.
Pauk - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
RUSIJA
Ruski naučnici od paukove mreže napravili hirurški konac - senzor za bakterije
Ćelije - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kako starimo, tako imamo sve više „zombi ćelija“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala