- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici od paukove mreže napravili hirurški konac - senzor za bakterije

CC0 / Unsplash / Pauk
Pauk - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Naučnici hemijsko-biološke laboratorije Instituta za preciznu mehaniku i optiku iz Sankt Peterburga napravili su od paukove mreže i nanočestica hibridni materijal sa fluorescentnim svojstvima koji se može koristiti u proizvodnji hirurškog konca.
Eksperti smatraju da će ovi konci nadmašiti postojeće po mnogim karakteristikama, a mogu i da signalizuju prisustvo bakterija koje se pojavljuju posle hirurških operacija. Oni veruju da će njihovo istraživanje pomoći lekarima da brzo identifikuju pojavu patogena na mestu na kome se nalazi rana i na vreme zaustave razvoj postoperativnih infekcija. Na površini vlakana paukove mreže su sintetizovani ugljenički nizovi u nanočesticama.
Kako bi proizveli novi materijal, naučnici su koristili mrežu tigrastih paukova koju su prvo sterilisali. Dobijen je hibridni materijal sa jedinstvenim optičkim svojstvima koji se može primeniti za proizvodnju hirurškog konca. Prema stručnjacima, niti na bazi takvog materijala biće ekološki prihvatljivije, funkcionalnije i elastičnije od onih koje se sada koriste u hirurgiji.
Naučnici navode da će materijal moći i da otkriva patogene mikroorganizme koji izazivaju različite bolesti.

„Glavno svojstvo ugljeničnih nizova je osobina da mogu da sijaju pri apsorpciji svetlosti. Takođe, ove nanočestice mogu da služe kao senzor za detekciju patogena, jer se u interakciji sa njima smanjuje svetlost. Obično, kada naš materijal osvetlimo 'led' lampom, možemo videti kao materijal postaje crven. Međutim, posle interakcije sa patogenima, materijal prestaje da svetli. Na ovaj način lekari mogu da provere kako rana zarasta posle operacije. U slučaju da nakon testa materijal ne gubi fluorescentna svojstva, onda je sve u redu, u suprotnom se može smatrati da je u toku neka upala“, objasnio je autor istraživanja.

Naučnici su eksperiment sproveli u laboratorijskim uslovima. Na materijal su naneli tri najrasprostranjenija patogena: ešerihiju koli, stafilokoku i gljivice kandide. Nakon interakcije sa njima, novi materijal je prestao da svetli plavom bojom.
Sovjetska antarktička istraživačka stanica Vostok osnovana 16. decembra 1957. - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
RUSIJA
Ruski naučnici: 18 novih jezera na Antarktiku dobija ruska imena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala