- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici: 18 novih jezera na Antarktiku dobija ruska imena

© Sputnik / G. Koposov / Uđi u bazu fotografijaSovjetska antarktička istraživačka stanica Vostok osnovana 16. decembra 1957.
Sovjetska antarktička istraživačka stanica Vostok osnovana 16. decembra 1957. - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
Pratite nas
Naučnici Arktičkog i antarktičkog naučno-istraživačkog instituta (AANII) nameravaju da 18 novootkrivenih jezera nazovu ruskim imenima, koja su u junu pronađena na Anatarktiku, rekao je direktor AANII Aleksandar Makarov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Tokom prošlog meseca su članovi 67. Ruske antarktičke ekspedicije istraživali vodene površine koje su se nalazile pored polarne stanice „Ruskaja“ u malo istraženom području najjužnijeg kontinenta planete.
„Želimo da to prvo uradimo kako bismo jezerima dali ruska imena. U slučaju da ih ne proglasimo kao što je to uobičajeno, ne sprovedemo celokupnu proceduru, onda će bilo koja druga strana organizacija i zemlja moći da to urade“, izjavio je Makarov.
On je naveo da trenutno nisu poznati datumi kada će nastaviti sa istraživanjem jezera.
„Stanica ‘Ruskaja’ je najsložnija stanica sa logističkog stanovišta. Za sada je teško prognozirati u kojoj ćemo sezoni biti tamo — u ovoj ili sledećoj. Moguće je da naučnici neće uspeti da tamo stignu u ovoj sezoni“, pojasnio je naučnik.
On je dodao da će se tokom jeseni pojaviti detaljniji rezultati istraživanja prvih uzoraka sa dna novih jezera.
„Prema preliminarnim rezultatima, deo jezera ima slatku, a deo slanu vodu. Tokom jeseni ćemo imati detaljnije informacije“, rekao je Makarov.
Polarna stanica „Ruskaja“ je jedina stanica na delu obale od 3.500 kilometara između Antarktičkog poluostrva i američke stanice „Mak-Medro“. To je jedan od najmanje proučavanih delova obale pacifičkog sektora Antarktika. U tom području se nalazi najniži atmosferski pritisak na Zemlji, koji stvara veoma teške vremenske uslove čak i po antarktičkim standardima.
Među drugim obalskim stanicama Antarktide „Ruskaja“ je karakteristična po veoma niskom atmosferskom pritisku i jakom vetru. Zahvaljujući tome stanica je dobila figurativno ime „polovi vetrova Antarktika“. Prosečan višegodišnji broj dana sa brzinama vetra većom od 15 metara u sekundi na području stanice je 264, dok 136 dana vetar duva brzinom većom od 30 metara u sekundi.
Antarktik - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici zabrinuti: Na Antarktiku otkrivene „supermoćne“ bakterije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala