- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novi mezimci fudbalskih hipstera

© Foto: Printskrin/You Tube/Sport360Turki Al Šejk, vlasnik Almerije
Turki Al Šejk, vlasnik Almerije - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Turki Al Šejk, vlasnik Almerije
Pratite nas
Imali su Lester, pa Austriju na Evropskom 2016, zatim Ajaks sa Ten Hagom, pa Brajton i „flou fudbal“ Grejema Potera... Novi omiljeni klub za fudbalske hipstere širom sveta od sada će biti Almerija, koja se ovog leta vratila u špansku Primeru.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Trebalo im je sedam godina da ponovo vide elitni rang, a najveće zasluge idu na račun novog vlasnika kluba (pazite sad) – Turkin bin Abdula Mosena bin Abdula Latifa Al Al Šejka (to mu je celo ime), bivšeg ministra sporta i sadašnjeg predsednika Direktorata za zabavu Saudijske Arabije.
Al Šejk je kupio Almeriju pre dve godine za oko 20 miliona dolara. Od tada, potrošio je još 30 miliona da je pojača. To podrazumeva, između ostalog, devet miliona evra koje je platio Partizanu za Umara Sadika 2020. godine i četiri miliona evra za portuglaskog vezistu Samjuela Kostu.
Tu su još i španski desni bek Alehandro Pozo, Argentinac Lukas Robertone, kao i levi bek Serhio Akiame, sve istaknuti fudbaleri koji su pokazali kvalitete u sezoni u kojoj je izborena promocija u Primeru.
Sadik je doprineo plasmanu u Primeru sa 18 golova i 12 asistencija, a poslednjih dana sve češće se piše o njegovom multimilionskom transferu u Viljareal ili Hetafe koji bi trebalo da iznosi blizu 30 miliona evra. Deo tog novca pripašće i Partizanu.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
SPORT
Šejk potvrdio – Partizanu stižu milioni iz Španije
U ovom klubu se afirmisao i Urugvajac Darvin Nunjez koji je letos prešao u Liverpul iz Benfike za 80 miliona evra, za duplo više nego što ga je Almerija prodala Portugalcima (34 miliona evra).
Nikola Maraš, nekadašnji kapiten Rada, kao i mladi golman Dragan Rosić, momak rodom iz Užica, bili su deo tima koji je izborio promociju u viši rang. Maraš je u međuvremenu otišao na pozajmicu u Alaves, ali je Almerija otkupila Srđana Babića iz Crvene zvezde za 1,1 milion evra.
Inače, tokom leta u Almeriju je stigao i supertalentovani napadač Partizana Marko Milovanović, biser iz Humske koji je plaćen 3,5 miliona evra.
© Foto : FK Partizan / Miroslav TodorovićMarko Milovanović
Marko Milovanović - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
Marko Milovanović

Al Šejk i dovođenje Mesija

Gazda kluba Al Šejk je iskoristio svoj uticaj u novembru prošle godine da na jedan društveni događaj dovede u Almeriju lično i Lionela Mesija, sedmostrukog osvajača Zlatne lopte, a koliko je izdašan svedoči i podatak da je 2020. lično poklonio 12 automobila Audija A1 najsrećnijim kupcima godišnjih karata.
Almerija, inače, nije prvi pokušaj investitora iz Saudijske Arabije da uđe u fudbal. Tokom 2018. godine Al Šejk je kupio egipatski klub Alasijuti na koji je potrošio milione dolara kako bi ga rebrendirao u Piramids FK i prodao posle dve sezone u kojima je bio treći na tabeli.
Međutim, u Španiji je striktna kontrola trošenja novca limitirala Al Šejkove finansije. Prošle sezone je pokušao da dovede novog sponzora iz Saudijske Arabije, ali mu je La Liga to zabranila pod izgovorom da suma u ugovoru nije odgovarajuća za drugoligaški klub i nije mu dozvolila taj poslovni potez.
Almerija će ove sezone moći da potroši samo 65% od onoga što je zaradila, a to je oko 39 miliona dolara na zarade fudbalera. Prema Transfermarktu, Almerija ima najskuplji tim u Segundi, a njenih 23 igrača vrede 63 miliona evra.
„Posle opstanka Njukasla u Premijer ligi i promocije Almerije u špansku Primeru, imaćemo dva kluba sa saudijskim vlasnicima u najvećim ligama evropskog fudbala. Neki to vide kao očigledan dokaz povratka saudijskih investitora u fudbal, dok ga ostali smatraju pranjem novca kroz sport. Koja je veza između Almerije i Njukasla? Još nije utvrđeno“, kaže Sajmon Čedvik, ekspert za fudbalski marketing.
U svakom slučaju, pred gazdama Almerije su bili ovog leta veliki izazovi. Oni su do starta nove sezone i meča sa Realom iz Madrida (nedelja, 14. avgust) imali zadatak da renoviraju Gradski stadion kapaciteta 15.000 gledalaca za standarde La Lige, dok su srećni navijači Almerije još slavili povratak u elitu.
Al Šejk još nije doveo kapitalno pojačanje za Primeru (za sada je najskuplji štoper Brazilac Kaiki iz Sao Paula, 7 miliona evra), iako se navijači nadaju dolasku nekih skupocenih zvezda. Saudijac je 2019. u šali pitao već Lea Mesija da li hoće da zaigra za njegov tim. Možda baš Argentinac bude gazdin kec iz rukava...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala