- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šolc o zabrani izdavanja šengenskih viza Rusima: Teško mogu da to zamislim

© AP Photo / Olivier MatthysNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc je komentarisao mogućnost zabrane izdavanja šengenskih viza građanima Rusije i istakao da teško može to da zamisli.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ovu vest je komentarisao i stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov koji se nada da će u Briselu preovladati zdrav razum i da se neće široko razviti ideja o zabrani izdavanja šengenskih viza Rusima. On je istakao da će u suprotnom Evropska unija biti izolovana od ostatka sveta.
Što se tiče posete predsednika Rusije Vladimira Putina Nemačkoj, Šolc je izjavio da za sada nije razmišljao kada bi mogao Putin da poseti Nemačku, ali je naveo da su uslovi za tu posetu prekid specijalne vojne operacije u Ukrajini i mirovni sporazum između Moskve i Kijeva, koji ne bi trebalo da ima karakter prisilnog mira.
Prema njegovim rečima, specijalna operacija je uzrok svih sankcija, uzrok toga da svi troše više novca na Bundesver, kako bi se Nemačka naoružala u slučaju bilo kakvog napada.

„To je razlog što Ukrajini isporučujemo oružje. A šta bi sada trebalo da se dogodi ─ potrebno je da Rusija prizna da treba da se dogovori sa Ukrajinom, ali to ne treba da dovede do prisilnog mira. Međutim, siguran sam da do toga ne bi trebalo i neće doći. To su zadaci o kojima je sada reč“, dodao je Šolc.

Ranije je zvanični predstavnik nemačke vlade Štefen Hebeštrajt izjavio da u nemačkoj vladi nema jedinstvenog stava na temu zabrane izdavanja šengenskih viza Rusima. Nemačka vlada je iznela na razmatranje nacrt odluke EU o zabrani izdavanja šengenskih viza ruskim građanima u okviru još jednog sankcionog paketa.
Moskva smatra da je predlog da se zabrani izdavanje šengenskih viza svim građanima Rusije manifestacija šovinizma i da takve izjave evropskih političara neće ostati bez posledica, kao i da će Rusija morati da odgovori na njih, istakao je zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva inostranih poslovaRusije Ivan Nečajev.

Kako je naveo potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov, predlog da se Rusima uskrati pravo na šengenske vize je u suprotnosti sa obavezama EU u sferi ljudskih prava i propisima same Evropske unije.
Zahtev za Šengensku vizu - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
RUSIJA
Estonija zatvara granicu za Ruse sa šengenskim vizama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala