- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vodostaji blizu istorijskog minimuma: Kritično kod Čortanovaca i Futoga

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICNovi Sad
Novi Sad - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Zbog niskih vodostaja, na rekama u Srbiji pojačan je nadzor kako bi se obezbedila nesmetana plovidba. Signalizacija usmerava brodove da se ne bi nasukali.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako bi se obezbedio nesmetani rečni transport za vikend je intervenisano na dve krizne tačke na Dunavu i jednoj na Savi - kako bi se dobila i dubina i širina plovnog puta. Naše reke su plovne, ali situacija je pod stalnim nadzorom.
Načelnik odeljenja Lučke kapetanije Milan Nikolić navodi za RTS da je situacija na plovnim putevima u Srbiji povoljna, da nema nasukanih brodova i da se svakodnevno obavlja obilazak terena.
„Situacija na plovnim putevima je u skladu sa ekstremno niskom vodom da kažemo povoljna, Nema nikakvih brodova koji su se nasukali i plovila Direkcije za vodne puteve svakodnevno obilaze teren, pogotovo na kritičnim sektorima oko Čortanovaca i Futoga, mere dubinu i širinu plovnog puta i u skladu sa hidrološkom situacijom i raspoloživim dubinama pomeraju plutajuće oznaka i obavljaju dodatna obeležavanja, a sve u cilju da se obezbedi bezbedna plovidba svih učesnika u vodnom saobraćaju“, navodi Nikolić.
Nikolić ukazuje da se svakodnevno prati kretanje rečnog nanosa ukoliko neki sprud suzi plovni put, kako bi se obezbedio minimum zagarantovanih dubina pri ekstremno niskim vodostajima.
© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICNovosađani šetaju Dunavom
Novosađani šetaju Dunavom - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Novosađani šetaju Dunavom
Govoreći o stanju na Tisi, Nikolić kaže da nema problema, iako se, kako kaže, i njen vodostaj nalazi na niskom i srednje niskom nivou za ovo doba godine.
„Ograničena je plovidba i na delu Save od 84 do 107 kilometra gde je sužen plovni put na 40 metara, ekstremno je niska voda, ali u datom uslovima svi činimo sve kako bi svi učesnici plovidbe imali obezbeđene minimalne uslove za plovidbu“, navodi Nikolić.
Ukazuje da dok god ne padne neka veća količina kiše neće biti povoljnijih uslova za plovidbu.
Vlasnicima plovila savetuje da se pridržavaju svih uputstava i naredbi koje lučke kapetanije izdaju, prate signalizaciju, da vode računa u plovidbi i da se pridržavaju običaja u plovidbi i prakse, i da slušaju savete i starijih lađara i kolega lučke kapetanije.
Vodostaj Save kod Šapca od jutros je minus 110, što je blizu istorijskog minimuma koji je zabeležen 2003. godine kada je iznosio minus 119.
Normalizacija rečnog saobraćaja na Savi kod Šapca se očekuje u oktobru, javlja reporterka RTS-a.
Posledice suše - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
DRUŠTVO
Da li je 2022. najsušnija godina u Srbiji: Vodostaji blizu biološkog minimuma, uključeni alarmi
Peščani sprudovi na Dunavu - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
DRUŠTVO
Novosađani šetaju Dunavom: Izranjaju peščana ostrva, staju brodovi /foto/
Nivo Dunava kod Novog Sada opao je za dva metra - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
EKONOMIJA
Suša će tek uzimati danak: Projekata ima, a navodnjavanje tapka u mestu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala