- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Situacija Pešić – Teodosić: Igrač takvog kalibra ne može da bude „precrtan“

© Foto : fiba.basketballReprezentativac Srbije Miloš Teodosić
Reprezentativac Srbije Miloš Teodosić - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Svetislav Pešić odrekao se usluga Miloša Teodosića za naredne reprezentativne akcije i to je podiglo mnogo bure u javnosti. Samim tim što selektor nije još izašao i rekao razloge doprinelo je da se bura ne smiruje. Zato o celoj priči razgovaramo sa bivšim košarkašem Crvene zvezde Vladimirom Kuzmanovićem.
Kuzmanović u javljanju za Sputnjik odmah ističe da se još ne znaju svi detalji, da ne staje ni na čiju stranu, ali da neke stvari jesu za komentar.
Najviše činjenica da Teodosiću nije rečeno da neće biti deo reprezentacije pre početka priprema ili možda na kraju priprema. A, ne ovako posle sedam dana okupljanja.
„Vest je snažno odjeknula. Možda je i nezamisliva u nekim smislu, jer je Kari Pešić došao kao spasilac reprezentacije, osvojio je šta je osvojio u karijeri. A na drugoj strani je igrač koji je uvek dolazio kada je bio zdrav, bio je na raspolaganju u svim momentima, pa i u prozorima. Za njega se vezala reprezentacija, jer je on je ikona ove reprezentacije u svakom smislu. A, kada mediji bombastično prenesu da je Teodosić „precrtan“, onda to zvuči ružno jer igrač takvog kalibra ne može da bude „precrtan“, objašnjava Kuzmanović.
Dodaje Kuzmanović da je priča mogla da ode u drugačijem smeru, kako bi cela reprezentacija zajedno sa stručnim štabom delovala kao celina.
„Nemamo baš toliko igrača koji mogu da ga zamene. Pešić je izjavio da će se oglasiti po tom pitanju, mislim da je momenat već prošao i stvorila se polarizacija u javnom mnjenju, a to nikome ne odgovora. Sve mi je delovalo neverovatno, mislio sam da je novinarska izmišljotina. A, onda se pojavio snimak gde vidimo sve igrače, što znači da su svi zajedno i strašno mi je krivo što selektor Pešić nije tu jer je priča mogla da ide u suprotnom pravcu, da se njih dvojica, ukoliko bilo šta škripi, na mnogo drugačiji način prezentuju javnosti. Da bi cela ekipa sa stručnim štabom delovala kao celina. A, onda dolazi i informacija da se Avramović povredio“.
Plejmejkerska pozicija sada je spala na dva imena – Vasilija Micića i Ognjena Jaramaza. Teodosića i Avramovića nećemo gledati iz različitih razloga.
„Neki postavljaju soluciju da je Nedović plejmejker, što on nije. Ostajemo sa dva imena i ne uklapa mi se, uz poštovanje svega što je Pešić uradio, da jedno takvo ime poput Teodosića ne može da doprinese reprezentaciji, barem u minijaturi od nekih 10 minuta, u nečemu što su njih dvojica mogli da se dogovore. Ostajemo na Miciću i Jaramazu i ne daj Bože da se jedan povedi, da povredi prsta, da ga zaboli stomak ili dobije pet ličnih grešaka – i u ozbiljnom smo problemu“, ističe Kuzmanović.
Došla je reprezentacija Srbije do paradoksalne situacije. U isto vreme ima mnogo velikih imena, mnogo MVP različitih takmičenja, ali to u isto vreme znači da je teže podeliti odgovornost u timu.
Da li je tu zaškripalo?
„Može da šripi, ali je onda stručni štab zaslužan da obavesti javnost na vreme. Teo nije morao da se pojavi na pripremama ako iz nekog razloga ne odgovara koncepciji. Nije se ona promenila u poslednjih pet dana ili 10. Zato, ako je postojao neki plan, a mislim da nije, mislim da je nešto dodatno isprovociralo celu priču da li na treninzima ili privatno, onda mu je kao MVP Evrokupa trebalo reći pred angažovanje. Ne sumnjam da kod Tea postoji želja da igra. Ne deluje mi da da je hteo da se sve vrti oko njega ili da je bio remetilački faktor ako se ne vrti“.

„Ako reprezentacija napravi uspeh – mi svi đutimo“

Sve će znati kada budemo imali uvid u konačni rezultat reprezentacije. Do tada, mnogi negativno gledaju na sve što se događa.
„Pred Karijem je veliki zadatak, javnost je dosta na strani Teodosića, mnogo je izjava. Sada, šta, čekamo neki poraz da bismo rekli da je bio loš potez? Bilo je situacija sa Radmanovićem i Šćepanovićem, ali ako uđe u finale ili uzme zlato mi svi đutimo. Pešić mora da sačeka taj epilog, ali do tada će se nezadovoljstvo pokazivati kod svakog poraza. Nije se često igrač takvog kalibra izostavljao u toku priprema. To se ne radi sa igračem ovakvog kalibra, sinonim je za reprezentaciju. Pojavljivao se često kada mnogi drugi nisu“.
Dakle, problem je način na koji je sve odrađeno, a u isto vreme sve će zavisiti od konačnog rezultata?
„Tako je, tako je. Ako su svi igrači bili sa Teom, a nešto krene loše, stvara se loša atmosfera. Već od narednih utakmica će sve utakmice pod velikom lupom javnosti. I ako se desi da neki od igrača zakažu, onda pod velikom lupom javnosti odlazimo na Evropsko prvenstvo. Da je Teo ostao do kraja priprema, možda bi se i javnost uverila da on ne može. Koliko god se mi ložili da smo favoriti, nama slede dve utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje određuju raspoloženje igrača“.
Svetislav Kari Pešić – selektor košarkaške reprezetacije Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
SPORT
Pešić prešao Rubikon
Zaključak?
„Sve je čudno, žao mi je što je došlo do ovoga, ne stajem ni na čiju stranu, ali mislim da je selektor trebalo isti dan da izađe pred medije i objasni šta se dogodilo. Posebno sada posle povrede Avramovića. Do pre dva dana nije bilo opcije da sa nečim moramo, a sada smo u takvoj situaciji. Njegova povreda sada menja dosta toga, pita se i klub... Jedino ako se nešto desilo na ličnom planu između Tea i Pešića, u šta ne želim da verujem. Imamo trenutno velike igrače u timu, ali reprezentativno je najveći Teodosić“, zaključio je Kuzmanović.
Čekajući 15. avgust kada bi Pešić trebalo javnosti da obrazloži svoju odluku...
Slovenački košarkaš Luka Dončić - Dalas protiv Finiksa - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
SPORT
Luka Dončić kao sav običan svet /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala