- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pešić prešao Rubikon

© Foto : FIBASvetislav Kari Pešić – selektor košarkaške reprezetacije Srbije
Svetislav Kari Pešić – selektor košarkaške reprezetacije Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Pratite nas
Selektor Srbije Svetislav Pešić povukao je zvučan potez i rešio da se odrekne usluge dugogodišnjeg kapitena košarkaške reprezentacije Miloša Teodosića. Jedni negoduju posle ovakvog poteza, drugi ga odobravaju, a suštinski će sve ovo dobiti na značaju kada se završi Evropsko prvenstvo. Rezultat će reći da li je ovo bio dobar izbor.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ukoliko Srbija osvoji zlatnu medalju, ili uđe u finale, da li će iko smeti, ili imati bilo kakvu potrebu, da prigovori Pešiću što nije poveo Teodosića na takmičenje? Zar rezultat nije merilo svega?
Sa druge strane, bude li reprezentacija Srbije odigrala loše, da li i ko sumnja u to da će upravo ovaj potez biti prvi o kome će se diskutovati?
Hrabar potez selektora, u to nema sumnje, a videćemo po krajnjem rezultatu da li i pametan i učinkovit.
Jasno je da je Teodosić veliki ljubimac navijača, da je godinama bio uz nacionalni tim, da nije propuštao takmičenja osim kada je bio povređen, pa je zbog togima nekima zasmetalo ne samo što je Teodosić „precrtan“, već i zato što je to urađeno na ovakav način posle nedelju dana priprema.
Međutim, treba podsetiti da je Svetislav Pešić već u „izbacivanju“ spiska eliminisao Bobana Marjanovića, a da pripreme nisu ni počele. Dakle, nije čekao da dođe kraj priprema pa to učini, već je to uradio odmah.
Da li je ovakav način „rastanka“ sa Teodosićem gori nego da ga je držao do kraja priprema u timu pa ga onda eliminisao? Ili da je Teo bio među 12 igrača koji su otišli na Evropsko prvenstvo, pa da dobija minutažu na kašičicu?
Sve su ovo moralna pitanja, ali rezultat je taj koji će pokazati da li je ovo bio uspešan ili neuspešan potez iskusnog Pešića.
Isto tako je uradio i 2001. godine kada se zahvalio na saradnji Aleksandru Đorđeviću, pa se naš tim iz Turske vratio sa - zlatnom medaljom.
U ovom trenutku to ne možemo nikako da znamo, već se sve svodi na diskusije bez krajnjeg ishoda. Njega ćemo dobiti na Evropskom prvenstvu.
Nije Pešić neko od koga nismo mogli da očekujemo ovakve poteze, imao je u karijeri već situaciju sa Vladimirom Radmanovićem, sličnih stvari bilo je mnogo puta i tokom njegove klupske karijere, a čak i za ovaj potez možemo da kažemo da je Pešić najavio da će ga uraditi.
„Raduje me što je većina igrača tu. Nismo se proslavili u protekle dve utakmice kvalifikacija. Ekipu će činiti 12 igrača koji će najbolje činiti tim, a ne 12 najboljih po imenima“, rekao je Pešić pre samo šest dana.
Mi ga ili nismo slušali, ili smo uzeli ovu izjavu zdravo za gotovo. Zato i jeste došlo do takvog šoka zbog Teodosićevogneigranja u mečevima kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i na Evropskom prvenstvu.
Pešić je prvo mnoge iznenadio idejom o mogućem pozivanju stranaca u reprezentaciju, potom je istakao da će mu Nikola Kalinić biti najvažniji igrač reprezentacije, a onda nije pozvao Bobana Marjanovića i sada je eliminisao Miloša Teodosića.
U celoj priči treba reći da se i Vasilije Micić igrama u Efesu pokazao kao mogući lider reprezentacije, pa bi sa Teodosićemi Jokićem bilo pitanje ko bi preuzeo kakvu ulogu, što je mnogo bitno, čak i presudno. Zato je Pešić rešio da taj „problem“ suzi i da postavi uloge u timu po svojoj zamisli, odrekavši se usluga onog najiskusnijeg, da ne kažemo najstarijeg.
Prvi vojskovođa koji je sa svojim trupama prešao Rubikon bio je Gaj Julije Cezar. Taj čin velikog Rimljanina bio je toliko značajan da je kasnije pretočen u ustaljeni izraz preći Rubikon, sa značenjem: „učiniti odlučan korak”, „povući neki odlučujući, presudan potez”.
Pešić je prešao Rubikon.
Nema nazad.
Ovakav potez će moći da opravda samo uspeh na Evropskom prvenstvu.
Miloš Teodosić - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
SPORT
Srbija bez kapitena – Pešić odstranio Teodosića iz reprezentacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala