Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti: Moguć napad Beograda na Kosovo i Metohiju

© AP Photo / Olivier Douliery/Pool PhotoAljbin Kurti na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom
Aljbin Kurti na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u intervju za Rojters ponovio je danas optužbe na račun Srbije za navodno „moguće napade na KiM“, uz tvrdnju da je „Priština spremna da se odbrani“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ne možemo isključiti da agresivna politika Beograda može da se pretvori u napad na Kosovo na ovaj ili na onaj način. Mi smo oprezni, ali se ne plašimo“, kazao je Kurti u intervjuu za britansku agenciju, koja podseća na nedavno jačanje tenzija na severu KiM zbog situacije sa srpskim registarskim tablicama i ličnim dokumentima.
„Ne kažem da će nas napasti ove nedelje ili sledeće, ali bilo bi potpuno neodgovorno... isključiti mogućnost porasta tenzija i novih koflikata“', naveo je Kurti.
Kurti pri tom navodi i da je „Priština značajno spremnija da se odbrani“, da je „Kosovo je sada država“, da „nije više 1998. već 2022. godina“.
„Spremni smo da branimo svoj suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo našu demokratiju, vladavinu zakona, ustavnost i da branimo naš napredak“, tvrdi još Aljbin Kurti.
Rojters navodi kako je Kurti na pitanje da prokomentariše optužbe opozicione stranaka u Prištini da otvorenim izjavama o mogućnosti novih sukoba sa Beogradom plaši investitore zainteresovane za KiM, odbacio te kritike.
On je ponovo optužio Rusiju da ima ulogu u novom širenju tenzija na KiM, navodeći da ruski predsednik Vladimir Putin ima, kako tvrdi, „interes da širi rat“, preneo je Tanjug.
Kurti je nedavno i za italijansku Republiku i Radio slobodna Evropa ponovio iste tvrdnje kako „postoji veliki rizik od novog sukoba sa Srbijom“, kao o tome kako je „uticaj Rusije na Beograd veliki“.
Pripadnici OVK  - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
SRBIJA
„Ostvarenje“ zlog sna: Šta se krije iza Kurtijeve pretnje o trećem ratu na Balkanu
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
SRBIJA
Kurti potpaljuje vatru skandaloznim pretnjama: Moguć treći rat - Srbiji dajemo dva meseca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala