Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ostvarenje“ zlog sna: Šta se krije iza Kurtijeve pretnje o trećem ratu na Balkanu

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici OVK
Pripadnici OVK  - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Pratite nas
Kurtijeva izjava o veoma verovatnom trećem ratu na Balkanu upućena je sponzorima takozvane kosovske države da što pre pritisnu Beograd kako bi Kosovo bilo priznato i postalo članica UN .
To za Sputnjik kaže nekadašnji predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković, primetivši da je sličnih izjava premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija bilo i ranije, još od starta ukrajinske krize. To, kako ističe, ne treba da čudi jer je sam Kurti u svojoj glavi u ratu već 30 godina.

Poziv Zapadu da pritisne Beograd

Kurti je za italijanski list Republika izjavio da je rizik od novog sukoba sa Srbijom visok, pogotovo kako je rekao, „posle ruske invazije na Ukrajinu".
"Ako budemo imali drugu epizodu, na primer u Pridnjestrovlju, onda će verovatnoća da će se desiti treći rat na Zapadnom Balkanu, a posebno na Kosovu, biti veoma velika", rekao je on.
Anđelkovića ne čudi što je sve to dovedeno u vezu.
„Kurti smatra da ukoliko bi na bilo koji način izazvao Beograd da reaguje i da dođe do nekih sukoba, bez obzira na to koliko je on uzrokovo ili prouzrokovao takav incident, da bi onda Beograd i bio optužen za nasilje i slične stvari. Tako bi se, kako smatra, potvrdila njegova besmislena percepcija da je Srbija mala Rusija, a Vučić kao predsednik države mali Putin“, kaže naš sagovornik.
On podseća da je od početka rusko-ukrajinskog sukoba Kurti izašao sa tim stavovima u nadi da bi na taj način podstakao svoje saveznike da takozvano Kosovo što pre bude primljeno u NATO i EU.
© AP Photo / Visar KryeziuKurti priziva i rat da bi Zapad pritisnuo Beograd i izdejstvovao priznavanje samoproklamovane države Kosovo
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Kurti priziva i rat da bi Zapad pritisnuo Beograd i izdejstvovao priznavanje samoproklamovane države Kosovo
Bilo kakav ozbiljniji incident na severu, ili bilo gde na Kosovu i Metohiji, koji bi se pretvorio u oružani sukob, pomogao bi Kurtiju da zaokruži svoj san o tome da Kosovo postane međunarodno priznata država, ističe Anđelković.

Ratni poziv sponzorima

Na pitanje, zašto bi taj sukob na Balkanu značio Treći svetski rat u koga bi bile uvučene svetske sile, kako je izjavu Kurtija protumačio dobar broj ovdašnjih medija, naš sagovornik ne bez ironije kaže, zbog toga što je Kosovo „toliko bitno svetu“. Ipak, dodaje da je to verovatno zbog prisustva Kfora na Kosovu.
„Ta priča o tome da bi Kfor ušao u sukob sa Srbijom ili sa bilo kojom drugom vojskom je potpuno suluda, jer Kfor nema mandat da štiti administrativnu liniju Kosova i Metohije već da štiti bezbednost na samoj teritoriji južne srpske pokrajine“, kaže dobar poznavalac prilika u južnoj srpskoj pokrajini.
Anđelković nema dilemu kome je upućena najnovija Kurtijeva ratna poruka.
„Ona je upućena njegovim sponzorima, onima koji su od Kosova i Metohije stvarali teritoriju koja treba sebe da naziva državom, stalno podstičući tu tezu na razne načine. Nije to ništa novo, podižu samo nivo te tenzije da što pre treba izvršiti pritisak na Srbiju kako bi Kosovo postalo članica raznih međunarodnih organizacija, pre svega Ujedinjenih nacija i bila priznata od svih država. To je san Kurtija i za taj san će on upotrebiti bilo koje reči“, zaključio je sagovornik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala