- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kalinjingrad — domaćin prve Međunarodne studentske filozofske olimpijade u septembru

Međunarodna filozofska olimpijada u Kalinjingradu
Međunarodna filozofska olimpijada u Kalinjingradu - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Studenti ruskih i inostranih univerziteta učestvovaće na prvoj Međunarodnoj studentskoj filozofskoj olimpijadi koja će se održati na jesen u Kalinjingradu na inicijativu Vlade Rusije. Na Olimpijadi mogu da učestvuju studenti osnovnih, specijalističkih i master programa, bez obzira na vrstu stečenog obrazovanja.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Šest pobednika i dvanaest nagrađenih učesnika dobiće diplome i vredne nagrade, a moći će da objave svoje takmičarske radove u časopisu „Kantov zbornik“ (indeksiran na „Skopusu“) i dobiće pogodnosti prilikom prijave na master i postdiplomske studije na filozofskim smerovima u Baltičkom federalnom univerzitetu (BFU) i Moskovskom državnom univerzitetu (MGU). Pobednici Olimpijade će kao nagradu dobiti moderne laptopove.
Rektor BFU „I. Kant“, Aleksandar Fjodorov smatra da je Prva međunarodna studentska filozofska olimpijada važan događaj u naučnoj i društveno-humanitarnoj oblasti ne samo Rusije, već i svetske naučne i obrazovne zajednice.

„Danas je posebno primetno interesovanje za filozofsko znanje. Čovečanstvo ima hiljadu pitanja na koje odgovore može dati nova generacija. Zahvaljujući međunarodnoj Olimpijadi, studenti filozofskih i ne samo filozofskih smerova imaće izuzetnu mogućnost da istraže, izraze i čuju mišljenje najboljih stručnjaka u ovoj oblasti. Približavamo se još jednom značajnom događaju — jubileju Imanuela Kanta. Do 2024. godine važno nam je da formiramo veoma važan za Ruse i partnere međunarodni trend pažnje prema filozofiji budućnosti, osmišljavanju njenog novog izgleda, svog života, obrazovne maršrute, ulaganja u razvoj Rusije i svetskoj civilizaciji“, ispričao je on za Sputnjik.

Teme Olimpijade su sledeće:
Moderna neurofilozofija i problem veštačke inteligencije
Kritičko mišljenje, logika i terorija rasuđivanja
Etika u eri digitalne stvarnosti
Filozofska antropologija
Ruska filozofija i intelektualna kultura
Granice interakcije filozofije i teologije: istorija i savremenost.
Olimpijada se sastoji iz dve etape. Prva etapa (kvalifikacije) će se održati u onlajn režimu. Predviđeno je da učesnici 6. septembra, od 12.00 do 15.00 časova po moskovskom vremenu, u okviru ličnog naloga na sajtu Olimpijade napišu esej i pošalju ga na proveru stručnom žiriju. Rezultati prve etape biće objavljeni na zvaničnom sajtu Olimpijade najkasnije 30. septembra.
Svi pobednici prve etape, najmanje 70. ljudi, dobiće zvaničnu pozivnicu za sledeću, poslednju etapu koja će se održati od 22-23. novembra u Kalinjingradu na platformi BFU „Imanuel Kant“. Ova faza će se sastojati iz dve kategorije: predstavljanje autorskog rada na temu koju je utvrdio organizacioni odbor ili odbrana originalnog projekta popularizacije savremenih dostignuća u filozofiji. Rezultati poslednje faze biće objavljeni 25. novembra na sajtu Olimpijade.
Prilikom ocenjivanja prve i druge etape, žiri će uzimati u obzir samostalnost predatih radova, relevantnost, jasnoću predstavljenog materijala, njegovu usklađenost sa navedenom temom.
Do sada se prijavilo više od 500 ljudi. Među njima su studenti iz Sankt Peterburga, Moskve, Kalinjingrada, Saratova, Nižnjeg Novgoroda, Krasnodara, Rostova, Jekaterinburga, Novosibirska, kao i iz Belorusije, Kirgistana i Indije. Pored studenata filozofskih smerova, prijavili su se i pravnici, sociolozi i studenti PR smerova.
Učesnicima Olimpijade obratiće se rektor BFU „I. Kant“ Aleksandar Fjodorov, profesor, šef laboratorije za kognitivna istraživanja Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu Tatjana Černigovska, vršilac dužnosti dekana Filozofskog fakulteta MGU Aleksej Kozirjov.
Učešće na Olimpijadi je besplatno. Troškove avionskih karata, boravka i obroka za učesnike završne etape u potpunosti će snositi organizatori Olimpijade. Svi učesnici druge etape dobiće vredne suvenire.
Olimpijada se održava radi popularizacije filozofskog znanja, formiranja održivog interesovanja omladine za klasične i moderne filozofske probleme, unapređenja razvoja veština kritičkog rasuđivanja, promovisanja ideje kulturnog i civilizacijske raznolikosti.
Organizatori su Baltički federalni univerzitet „I. Kant“ i Moskovski državni univerzitet (MGU) M.V. Lomonosov. Prijava za učešće na Olimpijadi može se predati na zvaničnom sajtu Olimpijade https://ipos.kantiana.ru/.
„Žrnov fest” – putovanje u srednji vek - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
SPORT
Superdevojčica iz Palestine – ima osam godina i igraće na šahovskoj Olimpijadi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala