- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Sedi, jedan“: Zaharova odgovorila na ideju da se Rusima zabrani izdavanje turističkih viza

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Pratite nas
Estonska premijerka Kaja Kalas pozvala je da se obustavi izdavanje turističkih viza državljanima Rusije. Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova odmah je uzvratila, oštro kritikujući stručnost estonske političarke i njeno poznavanje ljudskih prava.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Poseta Evropi je privilegija, a ne ljudsko pravo. Aviosaobraćaj iz Rusije je zatvoren. To znači da dok zemlje šengen-zone nastavljaju sa izdavanjem viza Rusiji, teret snose ruski susedi (Estonija, Finska, Letonija). Treba prestati sa izdavanjem turističkih viza Rusima odmah“, napisala je Kalas na društvenim mrežama.

Na to je Zaharova odgovorila: „Sedi, Kaja, jedan“.
Prema rečima portparolke, u međunarodnoj praksi postoje brojni dokumenti, koji garantuju ljudsko pravo na kretanje. Ona je podsetila na odredbe osnivačkih dokumenata OEBS-a, Međunarodni sporazum o građanskim i političkim pravima, Deklaraciju o ljudskim pravima, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.
Kako je istakla, „sloboda je postala stvarnost, koju stotine miliona ljudi u svim državama regiona uzimaju zdravo za gotovo“.
Pored toga, ona je naglasila da je sloboda kretanja obavezan uslov za uživanje širokog spektra građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, uključujući ona od kojih odstupanja nisu dozvoljena (pravo na život i pravo na slobodu od mučenja i tako dalje).

„Začuđeni ste što visoki funkcioner zemlje članice EU može da priča besmislice na granici nacionalizma? To je normalno. Ona nije svojom zaslugom postala premijerka, nasledila je tu poziciju, po rođenju dobivši sve preko veze: mesto u partiji, poziciju u Vladi“, zaključila je diplomata.

Zaharova je, takođe, istakla da članice EU, na osnovu njihovih obaveza, nemaju pravo da u potpunosti ograničavaju izdavanje šengenskih viza celom narodu, a ako to i urade, momentalno će priznati sopstveni nacionalizam.

Ne podržavaju sve članice EU estonski predlog

Prema pisanju lista „Fajnenšel Tajms“, neke članice Evropske unije nisu podržale predlog estonske premijerke o zabrani izdavanja ulaznih viza svim državljanima Rusije.
Prema navodima izdanja, neimenovani predstavnik EU je postavio pitanje estonskoj premijerki kako će se uopšte odvijati komunikacija, ako se u potpunosti zabrani putovanje u EU svim ruskim građanima.
Kako se ističe, predstavnik je dodao da Rusi koji ne podržavaju sprovođenje specijalne operacije u Ukrajini takođe treba da imaju mogućnost putovanja.
Zbog specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Estonija je prestala da izdaje turističke vize ruskim državljanima. Krajem jula, Estonija je takođe saopštila da prestaje da izdaje boravišne i studentske vize državljanima Rusije i Belorusije.
Ranije je ministar inostranih poslova Estonije Urmas Rejnsalu predložio da se u sledeći paket sankcija protiv Rusije uključi zabrana izdavanja ulaznih viza u Evropsku uniju ruskim državljanima. On je istakao da je Estonija obustavila izdavanje turističkih viza ruskim državljanima, ali da oni nastavljaju da pristižu u zemlju, koristeći vize dobijene u drugim državama Šengenske zone. Zbog toga, kako je naveo, potrebna su opšteevropska ograničenja.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije je, odgovarajući na pitanje da li postoji rizik da će zemlje EU ograničiti vize običnim građanima Rusije saopštilo da Moskva mora biti spremna na svaki razvoj događaja zbog moguće vizne diskriminacije Rusa, ali da vlasti EU moraju da shvate da sve njihove neprijateljske akcije po tom pitanju neće ostati bez proporcionale reakcije Moskve.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
RUSIJA
Hitlerove ideje: Moskva o pozivu Zelenskog da se Rusima zabrani odlazak na Zapad
Stranica zagranpasporta s rossiйskoй vizoй  - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
RUSIJA
Bugarska i Letonija obustavile izdavanje viza Rusima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala