- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Višecevni raketni bacač Uragan Oružanih snaga Rusije u Harkovskoj oblasti - Sputnik Srbija

UŽIVO Pentagon: Ukrajina je dobila dovoljno „Himarsa“; Neonacistički bataljon „Kraken“ desetkovan

Pratite nas
U toku je 166. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska vojska napreduje u području Donjecka, Soledara, Artjomovska (Bahmuta). Borbe se vode i u šumama jugozapadno od Slavjanska, kao i severno od Harkova.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:30 08.08.2022
Specijalna vojna operacija ─ pregled dana
▪ Šef Zaporoške oblasti EvgenijeBalicki potpisao je naredbu o održavanju referenduma o ponovnom ujedinjenju regiona sa Rusijom.
▪ Ukrajinska neonacistička formacija „Kraken“ izgubila je borbenu sposobnost usled napada ruske vojske; kako bi hitno nadoknadili gubitke, komandanti „Krakena“ bezuspešno pokušavaju da nateraju stanovnike Harkova da joj se pridruže, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
▪ Poljska planira da uspostavi kontrolu nad poljoprivredom Ukrajine, organizovan je otkup proizvoda po povoljnim cenama. Poljska ulaže u stvaranje transportne infrastrukture za nesmetan izvoz ukrajinske hrane u Evropu i druga tržišta, saopštila je ruska Spoljnoobaveštajna služba.
▪ Skoro 700 tona humanitarne pomoći biće dopremljeno danas civilima u DNR, LNR, Harkovske i Zaporoške oblasti.
▪ Tokom specijalne vojne operacije ruska vojska uništila je skoro 800 ukrajinskih višecevnih raketnih bacača.
▪ Ruska avijacija je visokopreciznim raketama uništila 150 ukrajinskih vojnika kod Harkova.
▪ Napadima operativno-taktičke i vojne avijacije, raketnih snaga i artiljerije Oružanih snaga Rusije uništeno je pet komandnih mesta, kao i ljudstvo i tehnika u 117 oblasti specijalne operacije.
▪ Ukrajinske trupe su tokom protekla 24 časa 62 puta granatirale teritoriju DNR, ispalivši 425 projektila, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
▪ Ruski artiljerci uništili su u okviru kontrabaterijske borbe tri voda višecevnog bacača raketa „Grad“, četiri voda topova „Msta-B“ i dva voda topova „Giacint-B“, borbena vozila američkih „Himars“ i bateriju bacača raketa „Uragan“ u Donbasu.
▪ Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu su tokom proteklog dana oborili sedam ukrajinskih dronova i 19 raketa „Himarsa“.
21:40 08.08.2022
Pentagon: Ukrajina je dobila dovoljno „Himarsa“
Sjedinjene Američke Države smatraju da Ukrajina već ima dovoljno zapadnih višecevnih raketnih sistema tipa „Himars“ i vide kao prioritet da obezbede nesmetano isporučivanje municije, izjavio je zamenik šefa Pentagona Kolin Kal.
Prema njegovim rečima, Ukrajina je od SAD dobila 16 bacača raketa „Himars“, od Velike Britanije tri identična sistema M270, a Nemačka se sprema da joj prebaci još tri.
„Ukrajinci dobro stoje sa brojem sistema, a sada je zapravo prioritet da se obezbedi održivo snabdevanje (navođenim raketama) GMLRS“, rekao je Kal na brifingu.
Najnoviji paket vojne pomoći, o kojem su SAD objavile u ponedeljak, uključuje „dodatnu municiju za ‘Himars’“, ali ne i za same lansere.
21:34 08.08.2022
Ukrajinski vojnici pored američke haubice M777 - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
RUSIJA
Ruska vojska: Ukrajinske snage minirale most u Zaporoškoj oblasti
19:53 08.08.2022
18:50 08.08.2022
Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su više od 300 granata i raketa iz bacača raketa „Himars“, višecevnih raketnih sistema „Uragan“ (opremljen protivpešadijskim minama PFM-1 „Lepestok“), bacača raketa „Grad“, topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštio je portparol Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.
Granatirani su okruzi sedam naselja DNR. U napadima je poginulo četiri civila, sedam je ranjeno. Oštećeno je 16 stambenih zgrada i dva civilna objekta.
Portparol je dodao da je u DNR u toku deminiranje protivpešadijskih mina PFM-1 „Lepestok“.
Tokom borbi poginula su dva pripadnika snaga DNR, dok je devet ranjeno.
17:59 08.08.2022
Prva partija protivvazdušnih samohodnih oruđa „Gepard“ iz Nemačke stigla je u Ukrajinu, objavila je Operativna komanda „Jug“ na Fejsbuku (kompanija u vlasništvu korporacije „Meta“, zabranjena u Rusiji i proglašena za ekstremističku).
„Prva tri nemačka protivvazdušna samohodna artiljerijska sistema ‘Gepard’ su već u Ukrajini. Oni su među najboljima u svojoj klasi“, navodi se u saopštenju.
Takođe se dodaje da Ukrajina očekuje 30 „Geparda“.
Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak izjavio je da su „Gepardi“ već stavljeni na raspolaganje ukrajinskim oružanim snagama.
17:38 08.08.2022
Ukrajina će biti spremna da počne mirovne pregovore sa Rusijom tek nakon što Rusiji nanese nekoliko važnih taktičkih poraza, izjavio je savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak.
„Nažalost, danas je nemoguće dogovoriti se sa Rusijom. Rusija će svakako to odbiti ili pokušati da prevari strane dogovora. Ona u potpunosti koristi svoje ekspanzionističke mogućnosti i želi da promoviše status kvo koji je za Ukrajinu neprihvatljiv“, rekao je Podoljak u intervjuu za francuski list „Figaro“.
On je napomenuo da trenutno postoji dijalog između Kijeva i Moskve samo o humanitarnim pitanjima: razmeni zarobljenika i tela mrtvih, humanitarnim koridorima i izvozu hrane.
17:03 08.08.2022
17:00 08.08.2022
Sjedinjene Američke Države ne vide promenu u radijacionom fonu oko nuklearne elektrane u Zaporožju, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.
„Ne vidimo nikakve znake povećanja ili abnormalnog nivoa radijacije“, rekla je portparolka novinarima.
Ona je naglasila da Sjedinjene Američke Države nastavljaju pomno da prate događaje oko nuklearke.
16:48 08.08.2022
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
RUSIJA
Moskva: Napadom na Zaporošku elektranu Kijev uzima za taoce čitavu Evropu
15:36 08.08.2022
13:31 08.08.2022
Zastava Rusije pored stele na ulazu u Melitopolj - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
RUSIJA
"Zajedno sa Rusijom": Potpisan ukaz o održavanju referenduma u Zaporoškoj oblasti
12:56 08.08.2022
Brifing Ministarstva odbrane:
- U Području Harkova pogođena ne privremena baza bataljona 92. Mehanizovane brigade i 11 bataljona 113 brigade ukrajinske vojske, ubijeno je oko 150 vojnika i uništeno 14 jedinica oklopne;
- Neonacistički bataljon "kraken" je izbačen iz stroja usled raketnih napada na njihovu bazu u Harkovu, masovnih gubitaka i dezerterstava plaćenika. Sada pokušavaju da popune svoje redove nasilnom mobilizacijom, ali bezuspešno;
- Ruska avijacija je bombardovala položaje 105 i 106 bataljona 63. Mehanizovane brigade ukrajinske vojske, ubijeno je oko 70 ekstremista i 14 jedinica oklopne tehnike;
- Ubijeno je oko 30 militanata i uništeno 5 jedinica oklopne tehnike 18. bataljona 35. Brigade pomorske pešadije;
- U poslednja 24 časa uništeno je pet komandnih centara, uključujući operativno-taktičku grupu ukrajinske vojske "Soledar", kao i skladišta municije;
- Tokom kontrabaterijske borbe uništeni su sistemi: "Uragan", "Akacija", "himars", "Msta-B", "Giacint-B".
10:25 08.08.2022
Nakon granatiranja ukrajinske vojske Zaporoške atomske centrale dva energobloka nastavljaju da rade smanjenim kapacitetom, saopštio je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
09:03 08.08.2022
U obraćanju naciji, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je situacija u Donbasu veoma teška.

"Avdejevka, Peski, Marinka, Bahmutsko i druge vruće tačke u Donjeckoj oblasti oduzimaju glavne snage i, nažalost, mnogo života. Teško je i u Harkovskoj oblasti, na jugu naše zemlje, gde (ruska armija) pokušava da koncentriše snage“, rekao je on.

08:55 08.08.2022
Ove zime neće biti grejanja u Slavjansku, saopštio je gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah.
Ranije su ukrajinske vlasti objavile opštu evakuaciju iz Donbasa.
08:50 08.08.2022
Pukovnik ruske vojske u penziji Mihail Hodarjonak analizirao je situaciju na liniji Soledar-Artjomovsk (Bahmut):
"Ne treba se zavaravati - linija Soledar-Artjomovsk će biti najteža za deblokadu, ali izgleda da je taktika vatrenog talasa urodila plodom. Pod naletom artiljerije, Oružane snage Ukrajine aktivno napuštaju utvrđenja, ostavljaju oružje i ranjene.
Utvrđenja, mora se reći, izazivaju poštovanje. Za osam godina inženjerske snage su odradile dobar posao: čak i mali položaji su zaštićeni velikim ogradama, sposobnim da izdrže nekoliko serija napada.
Međutim, čim su jurišne jedinice ušle u Bahmut prva linija odbrane ukrajinske vojske se raspala. Nakon toga, krenuo je rutinski posao – kuća za kućom, ulica za ulicom, grad se polako "čisti". Isto to čeka i Avdejevku, Slavjansk, Kramatorsk itd.
Cilj je da se očiste zapadne granice Donjecka i potisne ukrajinska vojska van dometa artiljerije dugog dometa.
08:07 08.08.2022
07:42 08.08.2022
07:38 08.08.2022
"Zaporoška zemlja zauvek napušta Ukrajinu. Zaporoška oblast je krenula u pravcu ujedinjenja sa Rusijom i nema puta nazad. Zato režimu Zelenskog savetujem da se već sad navikne i počne da identifikuje Zaporošku oblast sa Rusijom", prokomentarisao je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavu Vladimira Zelenskog da će održavanje referenduma u južnim regionima – Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti - prekinuti svaku mogućnost pregovora Rusije i Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala