- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Napadom na Zaporošku elektranu Kijev uzima za taoce čitavu Evropu

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Napadom na Zaporošku nuklearnu elektranu, Kijev faktički uzima za taoce celu Evropu, navodi se u komentaru portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ruska strana već odavno, preko različitih linija i na različitim nivoima, poziva međunarodnu zajednicu da odlučno osudi neprestane vojne napade koje kijevski režim žestoko nanosi na Zaporošku nuklearnu elektranu... Oni (Kijev) kao mete nisu izabrali samo narode Rusije i Ukrajine. Oni faktički uzimaju za taoce celu Evropu i, po svemu sudeći, spremni su da je ‘zapale’ zarad svojih nacističkih idola“, navodi se u komentaru.
Zaharova ističe da se ne može zanemariti očigledno: „situacija svakim danom postaje sve opasnija“.
Takođe je napomenula da Ministarstvo redovno šalje organizaciji IAEA ažurirane informacije sa terena, što se ogleda u informacionim cirkularima agencije.
„Usmeravajući artiljeriju na funkcionalne reaktore i skladišta istrošenog nuklearnog goriva, Ukrajinci samim tim gađaju i sebe“, dodaje portparolka.
Prema njenim rečima, Moskva konstatuje spremnost generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija da poseti Zaporošku elektranu, uprkos prethodno neuspešnoj poseti.
Osim toga, diplomata je naglasila da je neuspela poseta generalnog direktora IAEA Zaporoškoj elektrani u potpunosti odgovornost Kijeva.
„Smatramo da je potrebno da ponovo podsetimo da je još pre nekoliko nedelja ruska strana uradila sve što je bilo potrebno za uspešnu posetu. Činjenica da međunarodna misija nije održana je u potpunosti na savesti Kijeva“, konstatovala je Zaharova.
Portparolka smatra da je Kijevu od koristi što šef IAEA nije posetio stanicu i nije mogao da zabeleži odgovornost Ukrajine za nastalu situaciju.
„Jer, nakon što međunarodni stručnjaci i rukovodstvo Agencije sve vide svojim očima, neće biti sumnje u odgovornost Kijeva za napade i sve druge zločine počinjene nad elektranom i njenim osobljem“, istakla je ona.
Ukrajinska vojska je gađala iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ nuklearnu elektranu Zaporožje u Energodaru. Fragmenti i raketni motor pali su na oko 400 metara od pogonske jedinice stanice. Prilikom približavanja energetskim blokovima, raketa je izbacila fragmentacionu municiju. U pogođenom području našlo se suvo skladište istrošenog nuklearnog goriva i punkt automatizovane kontrole radijacione situacije. Udarni elementi oštetili su zgrade uprave i teritoriju skladišta.
Direktor IAEA Rafael Grosi ranije je izrazio zabrinutost zbog raketiranja nuklearne elektrane u Zaporožju. Prema njegovim rečima, vojna dejstva koja dovode bezbednost Zaporoške nuklearke u opasnost su „apsolutno neprihvatljiva i moraju se sprečiti po svaku cenu“. Grosi je istakao da je spreman da predvodi misiju eksperata IAEA za bezbednost, zaštitu i zaštitne mere u nuklearnim elektranama. Od početka specijalne operacije, ukrajinske snage su više puta pokušavale da napadnu teritoriju nuklearne elektrane. U više artiljerijskih napada na teritoriji elektrane izbio je požar i prekinuta dva dalekovoda neophodna za rad agregata. U nuklearki je bez struje deo opreme bloka broj 3, a smanjena je proizvedena snaga bloka broj 4.
Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Zaporoška nuklearka u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
RUSIJA
Ruska vojska: Kijev izvršio novi akt nuklearnog terorizma u Zaporoškoj nuklearki
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala