- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Provokacije kod Cetinjskog manastira: „Branioci“ Crne Gore pokušavaju da izazovu sukobe

© Sputnik / Dejan SimićPoslednje pripreme pred ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru
Poslednje pripreme pred ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Crnogorski ultranacionalisti, koji su trideset godina bili priključeni na crnogorski budžet, kao i dio političara inspiratori su poslednjih provokacija ispred Cetinjskog manastira, kaže za Sputnjik predsjednik Udruženja Književnika Crne Gore Novica Đurić povodom kačenja crnogorskih zastava na spoljni zid manastira.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Đurić ukazuje da su ultranacionalisti počeli sa provokacijama nakon što su doživjeli duhovni i politički poraz zbog potpisivanja Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Ultranacionalisti provociraju jer su doživeli poraz

“Crnogorski ultranacionalisti poručuju da se neće u lance vezati, ali su se debelo vezali za crnogorski budžet poslednjih 30 godina. Oni su ti koji su sebe samoproglasili braniocima Crne Gore i to od onih kulturnih, vaspitanih i obrazovanih ljudi čiji su se preci borili za Crnu Goru i koji su je stvorili. Crnu Goru ne može ništa ugroziti, niti je mogu preseliti na neko drugo mjesto, ne mogu je odnijeti, jer je ona utemeljena u Cetinjskom manastiru, on je temelj državnosti Crne Gore, simboli njene državnosti su pravoslavna vjera, srpski jezik i ćirilično pismo. Crna Gora je nastala na srpskom jeziku, ćirilici i Mitropoliji crnogorsko primorskoj”, kaže Đurić.

On ističe da je monahinja te Mitropolije u subotu uspjela da istrpi provokacije inspirisane politikom.
Đurić ukazuje da je čak premijer Dritan Abazović u jednom trenutku djelovanje crnogorskih ultranacionalista okarakterisao fašističkim.

Na manastir može samo manastirska zastava

On podseća da na Mitropoliji crnogorsko- primorskoj i Cetinjskom manastiru može biti postavljena samo manastirska zastava, a ne zastava neke države, pa ni državna zastava Crne Gore.
“Državna zastava se postavlja ispred državnih institucija i koristi se za veselje i svadbe kako je to zakonom predviđeno.”, kaže Đurić.
“Ko je to umislio da može da stavi državnu zastavu na Cetinjski manastir? Provokatori koji su htjeli da isprovociraju sveštenstvo Cetinjskog manastira htjeli su da isprovociraju nove podjele i sukobe u Crnoj Gori, jer su oni doživjeli duhovni i politički poraz kada je potpisan Temeljni ugovor, koji je djelimično regulisao odnose između Mitropolije crnogorsko- primorske Srpske pravoslavne crkve i crnogorske države”, kaže Đurić.

Zašto niko nije kačio zastave na katoličke svetinje

On konstatuje da je potpisivanje Temeljnih ugovora sa drugim vjerskim zajednicama prolazilo mimo javnosti, da nakon tih ugovora niko nije krenuo da državne zastave kači na katoličke i islamske svetinje.

“Mitropolija crnogorsko-primorska je najbrojnije vjerska zajednica u Crnoj Gori, ona je ujedno i utemeljitelj crnogorske države, a Petrovići su Crnu Goru vaskrsli u državnom, kulturnom i političkom smislu. Mislim da će svaki umjereni crnogorski suverenista početi da bježi od ultranacionalista, od onih koji DPS i SDP poistovjećuju sa crnogorskom državom, što jeste ekstremizam. Još gore, oni to podižu i na neki novi duhovni nivo, žele da iz tih partija naprave i novu crkvu i ponašaju se poput sekte”, kaže Đurić.

On očekuje i jasniju reakciju kulturne, vaspitane i obrazovane Crne Gore, koja treba da pomogne da se narod oslobodi straha od ultranacionalista.
U nedjelju navečer projektovana je državna zastava Crne Gore na zid Cetinjskog manastira, a prethodna dva dana kačene su državne zastave Crne Gore na Cetinjski manastir. Medijski je napadnuta monahinja koja je skinula državni zastavu sa ograde manastira i vratila je onima koji su je zakačili, a protiv nje je podignuta i krivična prijava,
Tim povodom se obratio i ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić, jedan od protivnika potpisivanja Temeljenog ugovora između Vlade i SPC, i na Tviteru napisao da će zastava Crnojevića biti vraćena državi, ali i na Cetinjski manastir. Na platou ispred Cetinjskog manastira slikao se i samozvani mitropolit CPC Mihailo.
Pojedini ultranacionalistički intelektualci pozivaju da se crnogorske državne zastave okače na sve manastire i crkve.
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
REGION
Nova provokacija: Zastava Crne Gore projektovana na zidu Cetinjskog manastira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala