- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nova provokacija: Zastava Crne Gore projektovana na zidu Cetinjskog manastira

© Sputnik / Boban NovovićCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Na Cetinju su sinoć nastavljene provokacije. Na zidovima manastira projektovana je zastava Crne Gore, a grupa građana je to ispratila aplauzom. Prethodno su, tokom vikenda, Cetinjani kačili crnogorsku zastavu na ogradu ovog verskog objekta.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Reakcija Cetinjana usledila je nakon što je u subotu podneta krivična prijava protiv monahinje S.S. zbog sumnje da je navodno skinula i bacila zastavu Crne Gore, čime je, kako se navodi, izvršila povredu ugleda crnogorske države.
Ovim povodom oglasio se i ministar spoljnih poslova u Vladi Crne Gore Ranko Krivokapić, inače jedan od najžešćih protivnika potpisivanja Temeljnog ugovora između države i Srpske pravoslavne crkve.
On je na Tviteru napisao da će zastava Crnojevića biti vraćena da bude barjak obnovljene nezavisne Crne Gore.
"Vraćena Državi, a biće vraćena i na Cetinjski manastir na kom se od njegovog prvog dana vijorila. Neka ne tumače našu kulturu i dobrotu kao slabost - vrnut'' ćemo što je naše”, rekao je Krivokapić.
Plato ispred Cetinjskog manastira obišao je mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.
"Polusvet koji drži barjake kao članske karte drži čas Crnoj Gori kako valja i kako ne valja", poručio je ovim povodom lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.
On je rekao i kako su neki “za tuđi sendvič i bidon nafte spremni da gurnu novi ugarak u temelj crkvene i necrkvene Crne Gore”.
Danilović je rekao da se državna zastava “koristi kao peškir po ogradama”, što je u suprotnosti sa zakonom.
“Zar nije dovoljno što je gradonačelnik Podgorice u različitim oblicima kači na svaki stub rasvete, na stubove od struje, rastegne i razapne na kanape iznad bulevara i tako drži od maja do kraja jula na temperaturama koje ih izobliče često do neprepoznavanja. Je li to patriotizam”, upitao je Danilović na Fejsbuku (Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke)
Ljudi, kaže Danilović, imaju zakonsku obavezu da poštuju državnu zastavu ali niko nema obavezu da je voli.
“Način na koji je usvojena i vreme kada je to urađeno trajno su podelili narod jer je, s pravom, ogroman broj njih smatra kreacijom Ranka Krivokapića koja ničim ne podseća na slavnu, pa ni simboličku, istoriju Crne Gore. Ipak, iako je tako, sve dok je državna zastava, i oni koji je vole morali bi je čuvati od svojih često jadnih poriva”, rekao je lider UCG.
Danilović je optužio portale da su posejali “sušto i lažljivo zlo” povodom slučaja monahinje koja je juče uklonila i bacila državnu zastavu.
“Monahinju je valjalo tražiti, naći i raspeti ispred Manastira ili Biljarde? Te iste monahinje, međutim, već decenijama ukrašavaju i obnavljaju nekada zapuštene manastire širom Crne Gore, oživljavaju dušu jedne nesrećne države koja je decenijama pre umesto državnih zastava po ogradama, kitila manastire i crkvišta stadima koza, životinjskim izmetom i deponijama smeća", istakao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala