- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Slučaj „Đoković" – principi ispred miliona i titula

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Ova teniska 2022. godina je za Novaka Ćokovića baš komplikovana. Srbin je ostao dosledan u nameri da se ne vakciniše protiv koronavirusa, a činjenica da nije primio nijednu dozu vakcine sprečila ga je da učestvuje na pojedinim turnirima zbog čega je pao na ATP listi. Uz pad, ostao je i bez finansijskih prihoda, kao i pojedinih sponzora.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Nedavna odbijenica Vlade Kanade da ne dozvoli Novaku ulazak u zemlju jer nije vakcinisan, zbog čega nije mogao da igra na Mastersu u Montrealu iz serije 1.000, značila je da je Đoković propustio četvrti veliki turnir ove sezone. I to nije jedini, jer su male šanse da pređe granicu SAD-a i učestvuje na US Openu od 29. avgusta.
Sve je počelo na Australijan openu, kada je Novak deportovan jer nije posedovao kovid pasoš. Bio je to prvi turnir na kome nije mogao da učestvuje. Potom je propustio i Indijan Vels i Majami, pa je debitovao tek u Evropi, u Monte Karlu gde je ispao u polufinalu.
Da bi neko razumeo šta u tenisu znači činjenica da se Đoković nije vakcinisao, evo i ovako: od četiri grend slema i osam Masters turnira iz serije 1.000, Nole se takmičio ili će se takmičiti samo na njih šest. Već je nastupio u Monte Karlu, Madridu, Rimu, na Rolan Garosu i Vimbldonu, a do kraja godine igraće samo Masters 1.000 u Parizu i Završno ATP finale.
© Foto : Skrinšot / Jutjub / BosnianPyramidsTVNovak Đoković i Semir Osmanagić
Novak Đoković i Semir Osmanagić - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
U međuvremenu, Đoković neće moći da se pojavi u Montrealu, Sinsinatiju i na US Openu, jer je vakcina obavezan uslov za ulazak u Kanadu i SAD.
Odluka da se ne vakciniše odrazila se i na Novakov ATP renking. Status „antivaksera“ koji je stekao u svetu, koštao ga je borbe za 8.000 poena zbog kojih je trenutno šesti na ATP listi, a na čijem je čelu proveo dosta vremena.
S druge strane, tu su i titule. Neučestvovanjem na grend slemovima nije imao mogućnost da se bori za Australijan open, a neće moći ni za US Open. Isto se desilo i u slučaju Indijan Velsa i Majamija, a ponoviće se i kada su u pitanju Montreal i Sinisinati.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICDoček Novaka Đokovića ispred Skupštine
Doček Novaka Đokovića ispred Skupštine - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Na pomenutim Mastersima Novak ima 29 titula, ali se sigurno najlošije osećao kada je gledao kako Rafael Nadal podiže trofeje u Australiji i u Parizu. Španac mu je pobegao u jednom trenutku sa 22 grend slem titule naspram 20, ali je Đoković trijumfom na Vimbldonu nedavno smanjio razliku na „minus jedan“.
A titule nisu povezane samo sa sportskim aspektom već utiču i na bankovne račune, a Đoković je propustio turnire na kojima cifra za nagrade prevazilazi 11 miliona dolara.
Istina, u ovom trenutku karijere, novac verovatno i nije problem za nekoga kao što je Nole. Međutim, nama, običnim „smrtnicima“ ovaj podatak samo objašnjava kolika je realna dimenzija gubitaka Đokovića, koji sigurno jedva čeka 2023. godinu da vidi da li će mere za putovanja biti potpuno relaksirane.
Upravo te mere su sprečile Đokovića da radi posao koji voli. I možda jeste izgubio dosta u smislu poena, trofeja i novca, ali je dobio mnogo više vremena da se posveti porodici i životu „normalnog sveta", što je u više navrata isticao kao osnovni prioritet u ovom trenutku.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2022
SPORT
Amerikanac pogodio u metu: „Neka se svi povuku, ako žele da podrže Đokovića“
Novak Đoković i Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
SPORT
Novak tapka u mestu, veliki skok Kirjosa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala