- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Rusiji i Turskoj nije cilj da sruše dolar

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaCrveni trg u Moskvi
Crveni trg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Sporazumi Rusije i Turske o delimičnom prelasku u međusobnim obračunima na nacionalne valute nemaju za cilj da sruše američku valutu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Povećanje udela u transakcijama u nacionalnim valutama sa raznim zemljama nema za cilj da nešto ruši, pa ni dolar. Dolar više nije pouzdana valuta i te strahove sada deli veliki broj zemalja“, rekao je on.

Portparol Kremlja je na ovaj način komentarisao pretpostavku eksperata da sporazumi Rusije i Turske o većem broju transakcija u nacionalnim valutama, između ostalog i transakcije za gas, mogu da sruše dolar.

„Nažalost, zemlja koja štampa dolar je svojim postupcima poljuljala poverenje u tu valutu, pa zato mnoge zemlje traže mogućnosti da smanje udeo dolara u svom trgovinskom prometu i povećaju udeo u nacionalnim valutama. Taj proces se odvija i u našim odnosima sa Turskom“, izjavio je Peskov.

On je podsetio da je postignut važna dogovor za isporučivanje dela gasa u rubljama.
„To je veoma važan korak i mi se nadamo da će i nadalje udeo u nacionalnim valutama rasti“, napomenuo je on.
Peskov je pojasnio i kako Zapad može da odgovori i da nametne sekundarne sankcije Turskoj, zbog nedavnog sporazuma između lidera Rusije i Turske o plaćanju u rubljama za deo isporučenog ruskog gasa.
On je istakao da to ne može da bude povod za sekundarne sankcije i zaključio da se može pretpostaviti da će SAD i zemlje Evropske unije, među kojima i Brisel, nastaviti svoju politiku apsolutno neviđenog pritiska na sve zemlje koje ne žele da ih slede.
Ruske rublje i američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Svaka zemlja ŠOS-a će samostalno odlučivati o dedolarizaciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala