- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Svaka zemlja ŠOS-a će samostalno odlučivati o dedolarizaciji

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaRuske rublje i američki dolari
Ruske rublje i američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Svaka država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) treba sama da donese odluku u vezi s odustajanjem od upotrebe dolara, ali ima dovoljno činjenica koje govore da je ta valuta nepouzdana, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Svaka zemlja-članica ŠOS-a treba sama da odluči koliko se udobno oseća, oslanjajući se na dolar, s obzirom na apsolutnu nepouzdanost te valute sa stanovišta moguće zloupotrebe“, rekao je Lavrov nakon sednice Saveta ministara spoljnih poslova članica ŠOS-a.

On je istakao da je nakon sednice Saveta ministara dogovorena mapa puta za prelazak na povećanje upotrebe nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama. Po rečima Lavrova, to ubedljivo govori o stavu zemalja ŠOS-a po pitanju dedolarizacije.
Ranije je Lavrov izjavio da će na predstojećem samitu lideri ŠOS-a razgovarati o načinima za intenziviranje trgovine u nacionalnim valutama.

ŠOS usvojio dokument o jačanju Konvencije o biološkom oružju

Šef ruske diplomatije je istakao da je na zasedanju Šangajske organizacije za saradnju usvojen dokument o jačanju Konvencije o biološkom i toksičnom oružju.

„Posvetili smo veliku pažnju onim akcijama koje naše zemlje preduzimaju u međunarodnim organizacijama. Jedan od rezultata je usvajanje dokumenta o jačanju Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja“, rekao je Lavrov.

Istakao je da je Rusija dosta doprinela u pripremi samita i da će u narednih par meseci kontrolisati izradu dokumenata, kako bi paket dokumenata, koji će biti donet u Samarkandu, bio sveobuhvatan i kako bi pokrivao sve sfere aktivnosti ŠOS-a.
Šangajska organizacija za saradnju je evroazijska politička, ekonomska i bezbednosna organizacija osnovana 2001. godine u Šangaju od strane lidera Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana. Izuzev Uzbekstana, sve ostale države su bile članice Šangajske petorke (osnovane 1996), a nakon prijema Uzbekistana 2001. organizacija je dobila sadašnje ime. Indija i Pakistan pridružili su se organizaciji 2017. godine. Na samitu ŠOS u Dušanbeu u septembru 2011. godine započeta je procedura prijema Irana u organizaciju i pružanja statusa partnera u dijalogu Egipta, Katara i Saudijske Arabije. Belorusija je ove godine podnela zvaničan zahtev za pristupanje ŠOS u svojstvu punopravnog člana.
Samit ŠOS održaće se u septembru 2022. godine u Samarkandu.
Rublja i dolar - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
RUSIJA
Volodin: U celom svetu pokrenut proces dedolarizacije – i ne može se zaustaviti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala