- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljanski: Radi se na pripremi misije UN o istrazi napada na zatvor u Jelenovki

© AP Photo / John MinchilloPrvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2022
Pratite nas
Trenutno se usaglašavaju ovlašćenja članova grupe UN koji bi trebalo da budu poslati da utvrde okolnosti napada na istražni zatvor u Jelenovki, saopštio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski za radio „Tajms“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Bili smo otvoreni za istragu od samog početka. Uputio sam pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu o slanju misije za utvrđivanje činjenica. On je odgovorio. I u toku je rad na dogovoru oko ovlašćenja misije“, rekao je Poljanski.

On je napomenuo da na licu mesta očekuju i stručnjake Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.
„Na licu mesta će biti i grupa međunarodnih novinara i eksperata. Mi nemamo šta da krijemo, jer su okolnosti ovog zločina apsolutno jasne“, istakao je diplomata.
Poljanski je podsetio da je granatiranje zatvora izvršeno iz sistema „Himars“ koji su Kijevu isporučile Sjedinjene Američke Države.
„Nemamo razloga da ne dozvolimo pristup licu mesta. Ima mnogo svedoka. Kao što znate, pripadnici ‘Azova’ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) predali su se ruskoj vojsci i počeli da pričaju neprijatne stvari o kijevskom režimu, a režim u Kijevu se veoma naljutio. To je i bio razlog za ovaj napad. To je apsolutno jasno“, dodao je on.
Ranije je zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin izjavio da je Ukrajina izvela napad na istražni zatvor u Jelenovki odmah nakon što su zarobljeni pripadnici ukrajinskih smaga počeli da daju izjave.
Ukrajinske snage su 29. jula granatirale zatvor u Jelenovki gde su većinom bili smešteni zarobljenici „Azova“*, a tom prilikom su poginule 53 osobe, dok je 75 ranjeno. Na mestu napada pronađeni su delovi granate američkog sistema „Himars“.
Oružane snage Ukrajine granatirale su Istražni zatvor u Jelenovki - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
RUSIJA
Uznemirujući snimci iz zatvora u Jelenovki koji su raketirale ukrajinske snage /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala