- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova poručila Ukrajini: Nemate pravo na stranu imovinu SSSR-a

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Pratite nas
Pravo Rusije na stranu imovinu SSSR-a je neosporno, a pokušaji da se to revidira nemaju pravnu osnovu, navodi se u saopštenju portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema njenim rečima, izjava ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji Vadima Pristajka o zahtevu Ukrajine da Rusija „vrati trećinu strane imovine bivšeg SSSR-a“ je populistička i nema nikakvog osnova.

„Smatramo da je ovo pitanje konačno rešeno i da rezultati preregistracije sovjetske nepokretnosti u inostranstvu koja je pripala Rusiji ne podležu reviziji“, naglasila je Zaharova.

Ona je podsetila da je Rusija, kao država naslednica SSSR-a (taj status je priznala međunarodna zajednica, kao i Međunarodni sud UN) preuzela na sebe obaveze otplate spoljnog duga SSSR-a.
„Oslanjajući se na taj status, Rusija ostvaruje prava vlasništva nad stranom imovinom SSSR-a. Čudno je što se ukrajinske diplomate, pokušavajući da pretenduju na nekakva imovinska prava, ne sećaju duga SSSR-a koji je vratila Rusija, ne tražeći pomoć od Ukrajine i drugih sovjetskih republika“, ocenila je ona.
Ranije je ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko zatražio od Rusije da vrati najmanje trećinu imovine bivšeg SSSR-a u inostranstvu, koja je sada u vlasništvu Moskve jer je preuzela dugove Sovjetskog Saveza. Nakon toga je predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin predložio Ukrajini da preuzme na sebe trećinu duga SSSR. On je podsetio da je dug SSSR 1994. godine iznosio 110 milijardi dolara i da je Rusija preuzela na sebe isplatu celog iznosa.
Ruska Federacija se 1993. godine obavezala da će isplatiti sve dugove bivšeg Sovjetskog Saveza s tim da joj bivše sovjetske republike predaju stranu imovinu koja je ostala iz SSSR-a. Međutim, kako je u decembru 2021. izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin, Moskva je otplatila sve svoje dugove, a Kijev još uvek nije ispunio svoju obavezu da prenese svoju inostranu imovinu Ruskoj Federaciji.
London - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
RUSIJA
Kijev traži od Moskve da vrati trećinu imovine bivšeg SSSR-a
Pogled na Kijev, Ukrajina - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
RUSIJA
Ukrajina će morati da plati Moskvi oko 40 milijardi dolara ako želi trećinu imovine SSSR
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala