- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev traži od Moskve da vrati trećinu imovine bivšeg SSSR-a

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaLondon
London - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Ukrajina zahteva od Rusije da vrati najmanje trećinu imovine bivšeg SSSR-a u inostranstvu, za koju se nalazi u posedu Moskve jer je preuzela dugove Sovjetskog Saveza, izjavio je ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko.
„Sada zahtevamo od Rusije: morate da vratite najmanje trećinu onoga što je u inostranstvu. Konkretno, prostorije koje se nalaze u Britaniji i koje su, po našem mišljenju, ilegalno registrovane na Rusku Federaciju“, rekao je Pristajko, prenosi „Liga.net“.
Pristajko je priznao da je Rusija preuzela sve dugove SSSR-a u zamenu za to da sva njena strana imovina pripadne Ruskoj Federaciji. Prema njegovim rečima, Ukrajina se složila sa ovim, ali nije ratifikovala dokumente.
Ruska Federacija se 1993. godine obavezala da će isplatiti sve dugove bivšeg Sovjetskog Saveza s tim da joj bivše sovjetske republike predaju stranu imovinu koja je ostala iz SSSR-a. Međutim, kako je u decembru 2021. izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin, Moskva je otplatila sve svoje dugove, a Kijev još uvek nije ispunio svoju obavezu da prenese svoju inostranu imovinu Ruskoj Federaciji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala