- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kriza oko Tajvana američkim demokratama neće doneti pobedu na izborima u novembru

© AP Photo / Sarahbeth ManeyAmerički predsednik Džo Bajden u Kongresu
Američki predsednik Džo Bajden u Kongresu - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su isforsiranom posetom Pelosijeve Tajvanu pokušale da isprovociraju Kinu, ali to američkim demokratama neće doneti pobedu na izborima u novembru, ocenjuje dugogodišnji dopisnik iz Kine Zoran Đorđević komentarišući zaoštravanje odnosa između Pekinga i Vašingtona.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako kaže, ulazak Nensi Pelosi na kinesku teritoriju predstavlja nezakonit akt i iako je ona postigla svoj cilj, odnosno naljutila Kineze i posejala seme razdora između Kine i Amerike, to će biti od male pomoći demokratama na predstojećim izborima za Senat i Predstavnički dom u novembru.

Tajvanska kriza neće pomoći američkim demokratama

„Amerikanci pre svega gledaju šta je urađeno na unutrašnjem planu, interesuju ih ekonomija i životni standard koji se u Americi pogoršavaju, pa tek onda to koliko će SAD biti u stanju da provociraju sukobe u svetu. Tako da ovaj potez neće mnogo pomoći članovima Demokratske stranke u njihovim izbornim trkama, a sa druge strane je naneo veliku štetu na spoljnopolitičkom planu, odnosno odnosima dve velike svetske ekonomske i vojne sile“, pojašnjava naš sagovornik.
Reakcija Pekinga je, kaže, bila očekivana i adekvatna.
„Iako se po reakcijama na društvenim mrežama moglo zaključiti da su Kinezi očekivali jači odgovor države na posetu Pelosijeve Tajvanu, moram da se složim sa ocenama iz Rusije da je propao pokušaj SAD da isprovociraju Kinu na neki nepromišljen potez. Peking je mogao da ode u malo veće krajnosti, ali su se uzdržali od incidenata. Nije oboren ni jedan avion, nije došlo do eksplozije tamo gde ne treba, pa verujem da ovakva reakcija neće uticati negativno na kinesko rukovodstvo, niti na reizbor predsednika Sija. On je čvrsto u sedlu i mislim da će tamo ostati i u sledećem mandatu“, ocenjuje Đorđević.

Kina tek počela

Kina, podseća naš sagovornik, više od 50 godina ima priznanje Amerike da je Tajvan sastavni deo Kine, odnosno da postoji samo jedna Kina, a Pelosi je to poprilično drsko prekršila. Kina je, čini se, tek počela da odgovara.
„Ne samo da je sprovođenjem dosad neviđenih vojnih manevara u okolini Tajvana, koji je praktično opkoljen, Kina pokazala da je spremna i u stanju da vojno brani svoju teritoriju, već je zaustavila i saradnju sa SAD u brojnim oblastima, uključujući dijaloge između visokopozicioniranih vojnih komandanata. Peking privremeno obustavlja saradnju sa SAD u borbi protiv ilegalnih migracija, prekida se saradnja u borbi protiv narkotika, kao i pregovore sa Amerikom o klimatskim promenama. a takođe se obustavlja saradnja sa Vašingtonom i u oblasti pravosuđa i borbi protiv međunarodnog kriminala“, navodi Đorđević..
To su, kaže, sve oblasti koje se odnose na pravne i vojne aspekte saradnje dveju zemalja i to nikako nije beznačajno.
„Nije jasno kome je ovakvo zatezanje odnosa između Kine i SAD bilo potrebno, budući da je pre posete Nensi Pelosi Tajvanu Bajden rekao da njegove vojne službe ne preporučuju taj put. Takođe, koliko sam ja shvatio, Blinken se izjasnio da njegova država ne podržava osamostaljenje Tajvana, pa je onda pitanje šta bi ova poseta značila kada se šalje poruka da Amerikanci treba da jačaju demokratiju na Tajvanu? Znamo da gde god su pokušali da jačaju demokratiju sve živo su upropastili i povukli se bez nekih velikih rezultata“, ukazuje Đorđević.
Sreća je, zaključuje naš sagovornik, što nije došlo do nekih težih, oružanih incidenata tokom posete Pelosijeve i tokom kineskih vojnih vežbi, ali i dalje postoji bojazan da se sukob Pekinga i Vašingtona, koji je već došao do nekih granica, ovde neće zaustaviti.
Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Peking namerava da uvede sankcije protiv predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i njenih najbližih rođaka zbog njene posete Tajvanu.
Sjedinjene Američke Države su sa svoje strane poručile da će nastaviti da podržavaju Tajvan i obezbeđuju mir i stabilnost oko ostrva, pa će tako, kako je rekao američki državni sekretar Entoni Blinken, „u regionu ostati nosač aviona „Ronald Regan“, koji će pratiti situaciju“.
Vojni avion iznad Tajvanskog moreuza - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
SVET
Uzavrelo u Aziji: Kina upozorava SAD, Tajvan podigao borbene avione zbog kineskih letelica
Nensi Pelosi  - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
SVET
Kina uvodi sankcije protiv Pelosi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala