- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uzavrelo u Aziji: Kina upozorava SAD, Tajvan podigao borbene avione zbog kineskih letelica

© AP Photo / Ng Han GuanVojni avion iznad Tajvanskog moreuza
Vojni avion iznad Tajvanskog moreuza - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
Pratite nas
Kina je danas upozorila SAD da ne deluju ishitreno kako ne bi izazvale veću krizu, izjavio je šef kineske diplomatije Vang Ji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kineski zvaničnik je to rekao na pres konferenciji nakon završetka sastanka zemalja ASEAN-a u prestonici Kambodže Pnom Penu, prenela je agencija Rojters.
Nešto ranije, kineska vojska je saopštila da je danas izvela vazdušne i pomorske vežbe severno, jugozapadno i istočno od Tajvana i nastavlja da „proverava zajedničku borbenu gotovost trupa“.
Saopštenje je objavljeno na zvaničnom nalogu Komande istočnog krila Narodne kineske armije na mreži Veibo, prenela je agencija Rojters.
Vežbe, za koje Sinhua navodi da se drže na dosad neviđenim razmerama, su odgovor Kine na posetu predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu u utorak, preneo je Tanjug.
© AP Photo / Johnson LaiTajvanski borbeni avioni
Tajvanski borbeni avioni - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
Tajvanski borbeni avioni
Tajvan je danas podigao svoje borbene avione u znak upozorenja za 49 kineskih aviona koji su ušli u njihovu zonu vazdušne odbrane, saopštilo je danas tajvansko ministarstvo odbrane.
U saopštenju ministarstva se dodaje da su kineski avioni prešli liniju razdvajanja dve strane u Tajvanskom moreuzu, prenosi Rojters.
Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je nešto ranije danas da u kineskim vežbama u Tajvanskom moreuzu učestvuje ukupno 68 vojnih aviona i 13 brodova mornarice.
Kako je ministarstvo navelo u saopštenju, neki od njih su „namerno“ prešli u nezvaničnu tampon zonu koja razdvaja dve strane.
Tajvansko ministarstvo istovremeno je osudilo Kinu, navodeći da su kineske oružane snage „ozbiljno narušile“ status kvo i ugrozile vodeni i vazdušni prostor Tajvana, objavio je Tanjug.
Poslanici aplaudiraju predsedniku Kine Si Đinpingu na početku sednice parlamenta u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
SVET
Kina prekida saradnju sa SAD u brojnim oblastima
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
RUSIJA
Kremlj: Kina legitimno štiti svoje interese, provokacije neće proći bez posledica
Nensi Pelosi  - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
SVET
Kina uvodi sankcije protiv Pelosi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala