- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako ukrajinska vojska koristi zabranjene mine protiv civilnog stanovništva Donbasa /foto/

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaDeminer u Donjecku
Deminer u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Pratite nas
Oružane snage Ukrajine granatiraju Donjeck zabranjenim minama „Latica“ (PFM-1). Ova municija je, kako kažu za Sputnjik ruski eksperti, izuzetno opasna po život civilnog stanovništva Donbasa, posebno dece. Ako stariji ljudi nagaze na ovu minu prilikom njene eksplozije mogu zadobiti teške telesne povrede, dok malo dete može čak i da pogine na licu mesta.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio je na svom Telegram kanalu da ukrajinske trupe granatiraju grad zabranjenim minama „Latica“ (PFM-1). Prema njegovim rečima, nacionalisti su ciljali gusto naseljena područja. Za sada su mine pronađane na više lokacija u gradu i okolini.

Mine liče na igračku

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Baranec, PMF-1 se u Donjecku nalaze na mestima na kojima je velika koncentracija ljudi.
„Ova municija je razbacana po trgovima, u blizini škola, vrtića i prodavnica. Zabranjene mine ozbiljno remete odvijanje normalnog života civila. Posebno su opasne po malu decu. One imaju izgled atraktivne igračke. Mogu biti kako zelene i sive, tako i crne boje. Najveća opasnost je što ih nije moguće tako lako pronaći“, objašnjava stručnjak.
Prema njegovim rečima, one su izuzetno malih dimenzija. „Latica“ je napravljena u obliku leptira. Njena dužina je od 12-13 centimetara, a širina 6-7 centimetara. Svako njeno krilo je napunjeno eksplozivom. Ovo je mala municija koja se teško može videti u gustoj travi“, kaže sagovornik, dodajući da ukoliko stariji čovek nagazi na minu, on ostaje invalid za ceo život – bez jedne ili obe noge, dok dete može poginuti na licu mesta.

Kijev se sveti civilnom stanovništvu

Dmitrij Litovkin, ruski vojni ekspert, kaže da su PMF-1 zabranjene Međunarodnom konvencijom, ali da to ne remeti Kijev u granatiranju Donjecka.
„Ukrajina je druga zemlja koja je nakon raspada Sovjetskog Saveza, od SSSR-a, dobila najveći arsenal naoružanja, kao i vojne opreme. Ogromnu količinu neiskorišćene municije koja je ostala iz sovjetskih vremena, Kijev danas koristi protiv civilnog stanovništva“, objašnjava stručnjak.
© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaProtivtenskovske mine ukrajinske vojske snimljene tokom razminiranja Donjecka
Protivtenskovske mine ukrajinske vojske snimljene tokom razminiranja Donjecka - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Protivtenskovske mine ukrajinske vojske snimljene tokom razminiranja Donjecka
Prema njegovim rečima, koristeći zabranjene mine, Ukrajina vodi teroristički rat protiv civila.
„Ovo je otvorena teroristička aktivnost. Njihov cilj je da unište sopstveno stanovništvo. Ukoliko bi imali hemijsko ili nuklearno oružje, bez razmišljanja bi i njega upotrebili. Kijev se trenutno bori protiv sopstvenog stanovništva koje odbija da bude deo Ukrajine“, objašnjava stručnjak, dodajući da ovim potezom kijevski režim pokazuje svoje „psihičko stanje“.
Isto mišljenje deli i Baranec. Prema njegovim rečima, Kijev se sveti civilima. „Oni se svete zbog toga što narod ne želi da živi sa ovom banderovskom zločinačkom vlašću, kao i što više nikada neće moći da vladaju bivšim teritorijama Ukrajine“, ističe sagovornik.

Rusija ne sedi skrštenih ruku

Baranec naglašava da Rusija ne sedi skrštenih ruku. Prema njegovim rečima, u ovoj zemlji postoji Međunarodni centar za uklanjanje mina.
„Ovde su okupljene najbolje snage – oficiri i vojnici koji proučavaju svu municiju koja postoji u svetu. Oni uveliko pomažu u Donbasu, rizikujući život“, objašnjava stručnjak, dodajući da su po nalogu ruskog Ministarstva odbrane u Donjeck uveliko poslati roboti „Uran-9“ i „Uran-6“ koji rade na uklanjanju mina.
Gradonačelnik Donjecka Kulemzin je pozvao stanovnike grada da budu maksimalno oprezni i ne napuštaju svoje domove noću, kao i da ne hodaju po travi i lišću. Fotografije i video kadrove koje je objavio gradonačelnik, pokazuju da je veliki broj „Latica“ nasumično razbacan po centralnim delovima grada, kao i da se ova municija veoma teško može videti u mraku.
Treba napomenuti da je Sovjetski Savez razvijao i koristio PMF- 1 isključivo u svrhu onesposobljavanja i demoralisanja neprijateljskih pešadijskih trupa. Međutim, Kijev trenutno krši Otavsku konvenciju o zabrani protivpešadijskih mina iz 1997.godine kojoj je Ukrajina pristupila u januaru 2006.godine.
Oružane snage Ukrajine granatirale su Istražni zatvor u Jelenovki - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
RUSIJA
MO Rusije: Zelenski i Bajden odgovorni za masovnu smrt civila u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala