- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MO Rusije: Zelenski i Bajden odgovorni za masovnu smrt civila u Ukrajini

© Press-služba Юžnogo voennogo okruga / Uđi u bazu fotografijaOružane snage Ukrajine granatirale su Istražni zatvor u Jelenovki
Oružane snage Ukrajine granatirale su Istražni zatvor u Jelenovki - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i administracija američkog lidera Džozefa Bajdena snose političku i krivičnu odgovornost za napad na zatvor u Jelenovki i druge zločine u Ukrajini, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Konašenkov smatra da upravo administracija američkog lidera snosi direktnu odgovornost za sve raketne napade Kijeva po stambenim objektima i objektima civilne infrastrukture naseljenih mesta Donbasa i drugih regiona koje je odobrila, a koji su prouzrokovali masovnu smrt civila.

„Niko u Ukrajini i na svetu ne treba da sumnja da je napade američkim raketama 'himars' na Novu Kahovku 12. jula, Stahanovo 17. jula, Krasnu Luču 24. jula, desetine raketnih napada na Donjeck i, nesumnjivo, napad na Istražni zatvor u Jelenovki od 29. jula, isplanirao režim Zelenskog, a odobrio Vašington“, istakao je Konašenkov.

On je zaključio da je priznanje zamenika šefa vojne obaveštajne službe Ukrajine Vadima Skibickog o direktnom usaglašavanju sa Vašingtonom svakog cilja raketnih sistema himars“ dokazuje direktnu umešanost SAD u sukob.
Kako je naglasio, Ministarstvo odbrane Rusije je „evidentiralo to izjavu i imaće je u vidu ubuduće“ i smatrati „zvaničnim priznanjem“.
Prethodno je predstavnik Glavne uprave za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki u intervjuu izdanju „Telegraf“, govorio o primeni ukrajinske vojske višecevnih raketnih sistema „himars“. Naveo je da se saradnici obaveštajne službe obe zemlje konsultuju pre lansiranja raketa, što omogućava Vašingtonu da zaustavi potencijalne napade, ako su Amerikanci nezadovoljni odabranim ciljem“.
Ranije je saopšteno da je Evropska unija postupno usaglasila finansiranje isporuke vojne pomoći Ukrajini iz zemalja Evropske unije u vrednosti od dve milijarde evra.
Komandant američkih Združenih snaga, general Mark Mili, rekao je ranije da su se Vašington i njegovi saveznici obavezali da Kijevu dostave više od 20 raketnih bacača „Himars“. Do sada su im predali 12 sistema.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
RUSIJA
Moskva: SAD direktno umešane u borbena dejstva u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala