- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i Erdogan danas u Sočiju

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin
Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće danas u Sočiju sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom. Glavne teme razgovora biće bilateralni odnosi, funkcionisanje koridora za izvoz žita iz ukrajinskih luka, niz međunarodnih pitanja – od Sirije do Ukrajine.
Takođe, predsednici će razgovarati o perspektivama za unapređenje trgovinsko-ekonomskih veza i realizaciju zajedničkih strateških projekata u sferi energetike.
Na dnevnom redu mogla bi da bude i vojno-tehnička saradnja. Kako je ranije rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, to pitanje je uvek deo agende, a činjenica da saradnja postoji i u toj oblasti potvrđuje da su uzajamni odnosi u celini na visokom nivou.
Televizija Si-En-En Turk ranije je prenela izjavu Erdogana da je ruski predsednik iskazao interesovanje za saradnju po pitanju bespilotnih letelica „bajraktar“.
Kada je reč o Ukrajini, Erdogan je u više navrata izjavljivao da želi da nastavi diplomatske napore u cilju postizanja mira između Kijeva i Moskve.
„Kakva god bila situacija na bojnom polju konflikt će se završiti za pregovaračkim stolom“, uveren je turski predsednik.
Dvojica lidera su razmatrala sirijsko pitanje 19. jula na trilateralnom sastanku u Teheranu.
Na samitu je usvojeno zajedničko saopštenje u kojem se potvrđuje privrženost jačanju trilateralne saradnje s ciljem normalizacije situacije u Siriji.
Putin je tada konstatovao da Rusija, Turska i Iran imaju donekle različite stavove po pitanju Sirije ali da se sve tri zemlje slažu da terorizam mora biti iskorenjen u toj zemlji.
Razmimoilaženja postoje, u prvom redu, u vezi sa načinima za stabilizaciju prilika u oblasti oko Eufrata, a stav Rusije je da se ta teritorija mora vratiti pod kontrolu Damaska.
Erdogan je posle sastanka rekao da nova operacija turskih snaga na severu Sirije ostaje na dnevnom redu sve dok ne budu rešeni problemi koji se tiču bezbednosti zemlje.
Turska agencija Anadolija piše i da Erdogan namerava da sa Putinom razgovara o pripremama turske vojske za novu vojnu operaciju u Siriji.
„Drugi susret lidera u poslednjih 17 dana od krucijalnog je značaja. Na dnevnom redu kao jedno od prioritetnih pitanja biće pripreme za novu antiterorističku operaciju turskih snaga u Siriji“, piše agencija.
Nakon nedavne eskalacije u Nagorno-Karabahu nije isključeno da će i to biti jedna od tema razgovora Putina i Erdogana.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Podkast
Kuda vodi sukob između Turske i Grčke | Prorok
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
RUSIJA
Peskov: Prehrambeni sporazum je primer da je dogovor moguć
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala