- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Prehrambeni sporazum je primer da je dogovor moguć

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPortparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Prehrambeni sporazum je primer da je moguće dogovoriti se, a naročito treba istaći ulogu u tome generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ovo je dobar primer da se najteža pitanja mogu rešiti uzimajući u obzir interese svih strana. U ovom slučaju, veoma pozitivno mogu da ocenim ulogu generalnog sekretara Antonija Gutereša, a, naravno, ogroman trud je uložio i turski lider lično, Erdogan. Da, to je primer da je dogovor moguć“, istakao je Peskov, odgovarajući na pitanje može li se reći da su zahvaljujući ovom sporazumu odnosi četiri strane prešli na viši nivo.

On je još naglasio da se Rusija nada da će mehanizam za izvoz žita iz Ukrajine nastaviti efikasno da radi.

„Ovo nije jednokratni mehanizam, nego mehanizam koji treba da omogući izvoz tog žita koje je uskladišteno u lukama. Zato se nadamo da će nastaviti da radi ovako efikasno“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje ima li garancija da će i ostali brodovi proći bez problema.

Portparol je, uoči najavljenog sastanka ruskog i turskog lidera Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju, potvrdio da će dvojica šefova država, između ostalog, razgovarati o plovidbi prvog broda sa ukrajinskim žitom i ispunjenju Istanbulskog sporazuma.
Prethodno je brod „Razoni“ stigao u Bosfor, a na brodu se nalazi 26 hiljada tona ukrajinskog žita. U lukama Odese na red čeka još 16 brodova.
U Istanbulu su 22. jula potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita. Sporazum koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke.
 Početak rada zajedničkog koordinacionog centra za žito u Istanbulu. - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
Blumberg: 50 miliona tona žita moglo bi do kraja godine biti izvezeno iz Rusije i Ukrajine
Teretni brod sa žitaricama u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
RUSIJA
Mediji: Iz Ukrajine krenuo prvi brod sa žitom, prate ga sateliti i dronovi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala