- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poruke iz Hrvatske povodom „Oluje“: Sve zbog gluposti vlastodržaca u Beogradu

© AP Photo / Darko BandicZoran Milanović i Andrej Plenković na obeležavanju akcije "Oluja"
Zoran Milanović i Andrej Plenković na obeležavanju akcije Oluja - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
Pratite nas
Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je danas u Kninu da najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota nisu prihvatljive za zvanični Zagreb, tim pre jer, kako je naveo, "dolaze iz države koja je pokrenula agresiju na Hrvatsku i koja ne priznaje svoju odgovornost u zločinačkom poduhvatu Miloševićevog režima".
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ova poruka Plenkovića na obeležavanju 27. godišnjice od oružane akcije Oluja, tokom koje je iz Hrvatske proterano 250.000 Srbija, dok je 2000 poginulo ili se i danas vode kao nestali, propraćena je snažnim aplauzom prisutnih na kninskom stadionu Dinara.
On je rekao da se ponavljaju pokušaji da se Hrvatska prikaže i optuži za proterivanje srpskog stanovništva sa hrvatske teritorije, što tvrdi nije tačno, te da je poznato da su na to bili podstaknuti od rukovodstva iz Beograda.
"Vlada će čvrsto kao uvek do sada štiti hrvatske branitelje, pilote i ratne optuženike i neće dozvoliti da se na bilo koji način dovedu u pitanje niti da se otpužuju naši ratni heroji", rekao je Plenković.
Optužio je Srbiju za nesaradnju po pitanju, kako je rekao progona ratnih zločinaca, pitanju hrvatskih logoraša i nestalih.
Uverava da će Hrvatska raditi na saradnji i miru i da će, kako je kazao, štiti prava svih nacionalnih manjina, uključujući i srpsku čiji predstavici su u saboru i hrvatskoj vladi.
I hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas u Kninu da odlazak velikog broja građana srpske nacionalnosti iz Hrvatske tokom operacije Oluja jeste ljudska tragedija, ali tome je, naveo je, "prethodila ljudska glupost vlastodržaca u Beogradu".
"To je ljudska tragedija ali je tome prethodila pohlepa i glupost srpskih vlastodržaca. Danima pred Oluju nisu prihvatili plan Z4 koji nije bio povoljan za nas, ali je hrvatsko rukovodstvo bilo spremno da ga prihvati", rekao je Milanović.
Rekao je da stoga Hrvatska nema od čega da se brani, jer za taj plan, dodao je, ne bi dobili spomenik i zahvalnicu.
Istakao je da je operacija Oluja bila veliki rizik, velika neizvesnost, jer Hrvatska nije imala ni municiju za više od dve sedmice i toga moramo biti svesni.
Srbi  u Banjaluci pale sveće za godišnjicu Oluje  - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
REGION
Šta da kažete majci koja je izgubila dete u ”Oluji”
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
SRBIJA
Vučić: Više nemamo kud, branićemo Srbiju, nemojte da nam pretite
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala