- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Japanska Vlada pozvala kompanije da pristanu na učešće u projektu „Sahalin 2“

© Sputnik / Alexei DruzhininPredsednik Rusije Vladimir Putin ispred tankera-ledolomca "Sahalin" tokom posete brodogradilištu "Zvezda" na ruskom Dalekom istoku.
Predsednik Rusije Vladimir Putin ispred tankera-ledolomca Sahalin tokom posete brodogradilištu Zvezda na ruskom Dalekom istoku. - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
Pratite nas
Japanska Vlada traži od kompanija „Micui“ i „Micubiši“ da pristanu na učešće u naftno-gasnom projektu „Sahalin 2“, izjavio je na konferenciji za štampu u Tokiju ministar ekonomije, trgovine i industrije Koiti Hagiuda.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„'Sahalin 2' je važan projekat kad je u pitanju stabilno snabdevanje Japana energijom i gasom. Sastao sam se sa direktorom 'Micui end Ko' i zatražio da pozitivno razmotri učešće u novom operatoru projekta – ruskoj kompaniji“, objasnio je on.

Hagiuda je prethodno izjavio da su japanske vlasti obavestile Vašington da će sačuvati svoj udeo u projektu „Sahalin 2“.

„Sahalin 2“

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o specijalnim ekonomskim merama u sektoru goriva i energetike u vezi sa neprijateljskim postupcima stranih država. U ukazu je propisana promena operatora velikog naftno-gasnog projekta „Sahalin 2“. Na novo pravno lice će preći prava i obaveze dosadašnjeg operatora, kompanije „Sahalin enerdži“.
Imovina „Sahalin enerdžija“ biće preneta u vlasništvo Rusije, odnosno biće predata na korišćenje novom operatoru.
U „Sahalin enerdžiju“ ruskom „Gaspromu“ pripada 50 +1 odsto akcija, englesko-holandskoj kompaniji „Šel“ 27,5 a dvema japanskim kompanijama „Micui“ i „Micubiši“ 12,5 , odnosno 10 odsto. „Gasprom“ zadržava svoj udeo, dok su ostali akcioneri dužni da u roku od mesec dana obaveste vladu Rusije o saglasnosti da prihvate udeo kod novog operatora proporcionalan postojećem. Svi zaposleni u „Sahalin enerdžiju“ biće prebačeni u novu kompaniju.
Englesko-holandska kompanija „Šel“ je 28. februara saopštila da izlazi iz projekta „Sahalin-2“, dok je 2. marta američka kompanija „Ekson mobil“ saopštila da napušta projekat „Sahalin-1“. Japan je tada saopštio da ostaje u naftno-gasnim projektima s Rusijom.
U okviru projekta „Sahalin-2“ gas se crpi sa tri platforme na moru a kapacitet je 9,6 miliona tona godišnje.
Naftna platforma - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
SVET
Japan ostaje u naftno-gasnim projektima s Rusijom
Japanska zastava izlazećeg sunca - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
RUSIJA
Japan proširio antiruske sankcije, traži objašnjenje za „Sahalin 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala