- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Zabrinuti smo zbog rasta nuklearnih rizika u svetu

© Flickr / Pierre J.Ekspolozija atomske bombe
Ekspolozija atomske bombe - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Rusija, kao i mnoge druge zemlje, ozbiljno je zabrinuta zbog tendencija ka povećanju međunarodnih turbulencija i u vezi sa tim povećanjem nuklearnih rizika, izjavio je ruski ambasador u Japanu Mihail Galuzin. On je dodao da Rusija dopušta primenu nuklearnog oružja samo u slučaju ugroženosti postojanja same države.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Smatramo da je jedan od najvažnijih zadataka u tom kontekstu održanje privrženosti svih zemalja nuklearne ‘petorke’ postulatu o neprihvatljivosti nuklearnog rata, što su potvrdile u zajedničkoj izjavi od 3. januara ove godine. Zbog zaoštravanja ukrajinske krize do koje je došlo krivicom kijevskog režima i njegovih zapadnih pokrovitelja, poruka izjave ne samo da nije izgubila na aktualnosti, već je dobila i dodatni smisao“, istakao je on tokom svog govora na okruglom stolu na temu nuklearnog razoružanja i kontrole nad oružjem u Hirošimi.

On je ponovio da Moskva hipotetički dopušta nuklearno reagovanje isključivo kao odgovor na agresiju uz primenu oružja za masovno uništenje ili uz upotrebu konvencionalnog oružja, kada postoji pretnja po samu državu.
Ambasador je podsetio da je jedina zemlja na svetu koja je stvarno upotrebila nuklearno oružje Amerika, koja je početkom avgusta 1945. godine bacila nuklearne bombe na Hirošimu i Nagaski, iako ne u vojne svrhe, već praktično iskoristivši to za testiranje oružja na japanskim gradovima i stanvništvu.
Ranije je ruski diplomata posetio Park mira u Hirošimi i položio cveće na Spomenik žrtvama atomske bombe.
Trećeg januara ove godine lideri pet zemalja sa nuklearnim oružjem (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina i Francuska) izdali su zajedničko saopštenje „o sprečavanju nuklearnog rata i izbegavanju trke u naoružanju“.
Pogledajte i autorsku emisiju Ljubinke Milinčić, u kojoj glavna urednica Sputnjika analizira zašto se Bajden predomislio i odlučio da razgovara s Putinom o atomskom oružju:
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
SVET
Gutereš pozdravlja izjavu nuklearne petorke i čeka dalje korake
„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
RUSIJA
Izjava nuklearne petorke – istorijski događaj i dobar početak godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala