- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Gutereš pozdravlja izjavu nuklearne petorke i čeka dalje korake

© REUTERS / MOHAMED AZAKIRGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravlja izjavu lidera Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Velike Britanije i Francuske o sprečavanju nuklearnog rata i čeka detalje o daljim koracima u tom pravcu, navodi se u saopštenju portparola generalnog sekretara UN Stefana Dižarika.
„Generalni sekretar pozdravlja zajedničku izjavu država koje poseduju nuklearno oružje o sprečavanju nuklearnog rata i trke u naoružanju“, rekao je Dižarik.
Prema njegovim rečima, generalni sekretar UN je ohrabren posvećenošću nuklearnih sila da preduzmu mere za sprečavanje nuklearnog rata.
„On se nada da će videti dalje detalje o budućim inicijativama“, dodao je portparol.
Dižarik je istakao da Gutereš ceni što nuklearne sile prepoznaju potrebu da ispoštuju svoje obaveze u oblasti neširenja, razoružanja i kontrole naoružanja, uključujući i obaveze iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja koje se tiču nuklearnog razoružanja.
Ranije su lideri nuklearne petorke (Rusija, SAD, Kina, Velika Britanija, Francuska) izdali zajedničko saopštenje o sprečavanju nuklearnog rata i trke u naoružanju. Prema rečima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, saopštenje objavljeno 3. januara pripremljeno je na rusku inicijativu.
„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
RUSIJA
Izjava nuklearne petorke – istorijski događaj i dobar početak godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala