- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev: SAD učinile sve da isprovociraju Kinu na nepromišljene korake, ali nisu uspele

© AP Photo / Taiwan Ministry of Foreign Affairs via APTajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu i predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na aerodromu u Tajpeju
Tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu i predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na aerodromu u Tajpeju - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su učinile sve kako bi isprovocirale Kinu na nepromišljene korake, izjavio je za Sputnjik zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na Tajvan.
„SAD su učinile sve da iznerviraju Kinu i nateraju je na drastične, nepromišljene korake. U medijima i društvenim mrežama su aktivno raspirivane strasti. I sve je to urađeno, kao i obično, sa neverovatnim američkim cinizmom. Korišćena je potpuno dvosmislena retorika. Da, mi smo za ujedinjenu Kinu, ali – u isto vreme – mi smo za demokratiju, protiv autokratije, a Sjedinjene Američke Države će ‘podržavati Tajvan u nastojanju da izgradi nezavisnu državu’. Ovo je rezime pozicije kongresmenke i drugih američkih ličnosti“, ocenio je Medvedev.
Prema njegovim rečima, SAD su spremne da na sve moguće načine podstrekavaju separatiste, formalno se zalažući za nemešanje u kineske poslove i princip „jedne Kine“.
Protest na Tajvanu zbog dolaska Nensi Pelosi - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
SVET
MIP Kine: Planovi SAD o obuzdavanju Kine neće uspeti, Tajvan će se vratiti domovini
Medvedev je dodao da niko nije planirao da obori avion sa američkom delegacijom, pa čak i da ga prinudno spusti na drugi aerodrom.
„Ovako drastične mere ne odgovaraju miroljubivim stavovima naših kineskih prijatelja. Oni ne podležu provokacijama. Ali njihovo strpljenje nije neograničeno. Očigledno je da je već posle skandaloznog koraka situacija oko Tajvana naglo eskalirala. Počele su velike vojne vežbe sa bojevim gađanjem“, naglasio je Medvedev.
On je dodao da je poseta Pelosijeve Tajvanu očigledna i zlonamerna provokacija.
„Dejstvo koje direktno podriva međunarodnu bezbednost u Aziji. Ispad američkih vlasti, koje su potpuno podivljale zbog sopstvene nekažnjivosti“, zaključio je Medvedev.

Globalne posledice

Posle posete Tajvanu, SAD će pretrpeti ozbiljne globalne posledice – bezbednost u Aziji će se drastično pogoršati, a benzin i hrana će poskupeti, smatra Medvedev.
„To su verovatno Amerikanci i hteli, koji su eskalirali regionalne tenzije. I uzalud. Na kraju će pretrpeti mnogo ozbiljnije posledice na globalnom nivou. Bezbednost u Aziji će se dramatično pogoršati. Nepoverenje će postati kolosalno. Tržišta će nastaviti da padaju. Cene benzina i hrane će porasti. I tada već niko neće moći da garantuje da će sledeći let sa nekom nemirnom staricom doći do izabrane tačke“, rekao je Medvedev.
On je istakao da nije bilo unutrašnjih protivrečnosti između Bele kuće i Kongresa oko posete Pelosijeve, već da je to koordinirana igra američkog establišmenta.
„Ovakve posete se planiraju unapred. Scenariji su napisani za sve učesnike. U njima su uloge raspoređene, skrupulozno oslikane replike. Nisu postojale nikakve unutrašnje protivrečnosti između Bajdenove administracije i Kongresa po ovom pitanju. Čak i kada pokazuju naizgled različite pristupe. Ne treba se zavaravati. To je potpuno koordinirana igra američkog establišmenta“, ocenio je Medvedev.

Američki program – pokrenuti vojni sukob

Medvedev je, takođe, povukao paralelu između situacije oko Tajvana i Ukrajine. Prema rečima ruskog političara, Amerikanci realizuju scenario u kojem je minimum zaoštravanje situacije u Aziji, a maksimum – pokretanje vojnog sukoba.
„Minimum programa je izazivanje skandala i zaoštravanje situacije u Aziji. Maksimum je pokretanje vojnog sukoba, na kojem mogu da izvuku korist. Uključujući i isporuke oružja marionetskim opozicionarima u Tajpeju. Takav scenario videli smo na mnogim mestima, uključujući i Ukrajinu – provokacije, huškanja, hranjenje vrućim kolačima raznih majdanskih tipova, a zatim i prevrat. A uskoro – krvavi sukob, eksplozije, mučenja, ubistva, stradanja miliona ljudi“, objasnio je Medvedev.
On je podsetio da su Amerikanci već destabilizovali situaciju kod svojih saveznika u Evropi.
„Sada su na redu ostali delovi sveta, uključujući i Aziju. Pazite, oni seju razdor svuda osim na sopstvenom kontinentu. U Rusiji, Kini, Evropi, Aziji, Africi, Latinskoj Americi. Samo ne kod sebe. Mada bi bilo zanimljivo videti kako će Amerikanci izvršiti državni udar kod svojih suseda, na primer, u Kanadi“, rekao je Medvedev.
Predsednica Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Nensi Pelosi posetila je Tajvan, što je izazvalo oštru reakciju Kine, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije.
Kineska vojska počela je vežbe u vodama oko Tajvana, koje će trajati do kraja nedelje.
Nensi Pelosi i  Cai Ing-Ven - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SVET
Pelosi: SAD neće napustiti Tajvan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala