- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pelosi: SAD neće napustiti Tajvan

© AFP 2023 / HANDOUTNensi Pelosi i Cai Ing-Ven
Nensi Pelosi i  Cai Ing-Ven - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Nedvosmisleno mora da bude jasno da SAD neće napustiti Tajvan, izjavila je danas predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, na zajedničkoj konferenciji za medije sa šeficom tajvanske administracije Cai Ing-ven sa kojom se sastala u Tajpeju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Naša delegacija došla je na Tajvan da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i ponosni smo na naše trajno prijateljstvo. Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo", istakla je Pelosi.
Ona je dodala „da Kina neće stati na put ljudima koji posećuju Tajvan“.
„Samo se nadam da je zaista jasno da Kina, iako je sprečila Tajvan da učestvuje na određenim sastancima, neće stati na put ljudima koji dolaze na Tajvan“, navela je Pelosi.
Ona je ponovila podršku SAD Tajvanu, ponovo rekavši da je došla da pošalje "nedvosmislenu poruku - Amerika stoji uz Tajvan", prenose mediji.
Cai je zahvalila Pelosi na njenim konkretnim akcijama u cilju podrške Tajvanu.
Ona je naglasila da se „Tajvan neće povući pred sve većim vojnim pretnjama“ i da će tajvanska vojska podići nivo gotovosti, prenosi Rojters.
„Suočen sa namerno pojačanim vojnim pretnjama, Tajvan neće odustati. Čvrsto ćemo podržavati naš suverenitet i nastaviti da branimo demokratiju. Istovremeno, želimo da sarađujemo sa demokratskim zemljama širom sveta kako bismo zajednički zaštitili demokratske vrednosti. Tajvan je pouzdan i kooperativan partner SAD. Nastavićemo da radimo sa Kongresom SAD, kao i administracijom na jačanju saradnje u oblastima kao što su bezbednost Indo-Pacifika, ekonomski razvoj, kako bismo dodatno unapredili odnose Tajvana i SAD“, istakla je Cai.
Ona je izjavila da je Pelosi „jedan od najodanijih prijatelja Tajvana“ i zahvalila joj na „nepokolebljivoj podršci na međunarodnoj sceni“, kao i da je Tajvan pouzdan partner SAD, te da će dve zemlje nastaviti da jačaju saradnju u oblasti bezbednosti, ekonomskog razvoja i snabdevanja, prenosi Rojters.
Poseta Pelosi Tajvanu izazvala je žestoke kritike Kine. Ubrzo nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.
Nensi Pelosi  - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SVET
Nensi Pelosi stigla u Seul /video/
Kineski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
SVET
Potez Kine posle posete Pelosijeve: Kineska armija u šest oblasti oko Tajvana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala