- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Nensi Pelosi  - Sputnik Srbija

Nensi Pelosi stigla u Seul /video/

Pratite nas
Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi nakon jednodnevne posete napustila je Tajvan. Uprkos brojnim upozorenjima zvaničnog Pekinga, ona je doputovala u taj kineski region i danas se sastala sa šeficom tajvanske administracije Cai Ing-Ven. Svoju azijsku turneju nastaviće u Japanu i Južnoj Koreji.
Tokom svog boravka ona je poručila da Amerika nedvosmisleno stoji uz Tajvan.
„Naša delegacija došla je na Tajvan da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i ponosni smo na naše trajno prijateljstvo. Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo", istakla je Pelosi.
S druge strane, Peking je poručio SAD da ne sanjaju o ometanju velikog cilja ponovnog ujedinjenja Kine: "Ma koliko Sjedinjene Države povlađivale ''nezavisnosti'' ostrva, ti napori će biti uzaludni", istakao je Vang.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
14:40 03.08.2022
14:00 03.08.2022
Nensi Pelosi napušta Tajvan - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SVET
„Poseta Pelosi suštinska pobeda Kine“: Moguće vojne pripreme za oslobođenje Tajvana
12:40 03.08.2022
12:20 03.08.2022
12:09 03.08.2022
Pelosi napustila Tajvan
11:22 03.08.2022
Video: Pelosi na aerodromu, uskoro poleće
11:17 03.08.2022
Kina Nemačkoj: Pazite šta pričate
Nemačka strana treba da poštuje privrženost principu „jedne Kine“ i da bude oprezna u izjavama i postupcima u vezi sa Tajvanom, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Hua Čunjing, komentarišući nedavnu izjavu o Tajvanu nemačke ministarske inostranih spolova Analene Berbok.
„Nadamo se da će nemačka strana moći objektivno i ispravno da shvati tajvansko pitanje, da neće igrati kako Sjedinjene Američke Države sviraju i da će u praksi poštovati privrženost principu jedne Kine i biti oprezna u izjavama i postupcima u vezi sa Tajvanom“, naglasila je ona.
Hua Čunjing je istakla da izjava Berbokove ne odgovara činjenicama i da Kina jasno izražava neslaganje sa tim pogrešnim primedbama nemačke ministarke u vezi Pekinga.
Ranije je izdanje „Špigl“ objavilo da je nemačka ministarka inostranih poslova obećala podršku Tajvanu u slučaju kineskog napada, istakavši da je za Nemačku neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava, kao i kada veći sused napada manjeg kršeći to pravo, a to se, kako je rekla, odnosi i na Kinu.
O konkretnim merama i formama podrške izdanje nije saopštilo svoje evolucione istorije.
11:15 03.08.2022
11:07 03.08.2022
Peking: Poseta Pelosi - farsa
Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji nazvao je posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu „apsolutnom farsom“.
„Ovo je apsolutna farsa. Sjedinjene Američke Države se pod zastavom demokratije bez pardona mešaju u unutrašnje stvari Kine, a Cai Ing-ven (šef ostrvske administracije) i slične snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana grčevito se drže za SAD i izdali su nacionalne interese“, rekao je Vang Ji na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Asocijacije nacija jugoistočne Azije u Kambodži.
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji - Sputnik Srbija
10:49 03.08.2022
10:46 03.08.2022
Kineski list: Sada mi pravimo svoj proboj po pitanju Tajvana
Bivši glavni urednik kineskog lista „Global tajms“ Hu Siđing napisao je veliki post na društvenoj mreži Veibo nakon posete Nensi Pelosi, u kome je pozvao Kineze da budu jači i dalekovidiji. Prema njegovim rečima, Kina nastavlja proces ujedinjenja ostrva sa kopnom.
„Peking nije sprečio Pelosijevu da sleti na ostrvo, međutim, mi danas zaista preduzimamo veoma važnu kontrameru i nastavljamo proces ujedinjenja. Pelosi i SAD su dobili svoj proboj (po pitanju Tajvana), a mi ćemo napraviti svoj“, napisao je on.
Novinar je takođe istakao da u borbi Kine i Sjedinjenih Američkih Država ne može biti lake pobede.
„Ne možemo samo ići i slomiti SAD iz jednog pravca. Čim uspemo u jednom, SAD će definitivno odgovoriti i nadoknaditi u drugim aspektima. Istovremeno, SAD nikada neće moći da nas uvuku u sukob. Ali ako dođe do direktne konfrontacije, mi ćemo odgovoriti odlučno. Direktna borba sa Sjedinjenim Američkim Državama biće duga i teška. Moramo se pripremiti da je vodimo rundu za rundom. I važno je ne odustati čim nešto krene naopako“.
10:43 03.08.2022
10:12 03.08.2022
Amerika i Tajpej krivi za narušavanje mira na Tajvanu
Sjedinjene Američke Države i vladajuća partija na Tajvanu krivi su za sukob i narušavanje mira u Tajvanskom moreuzu, izjavio je portparol Kancelarije za poslove Tajvana pri kineskom Državnom savetu Ma Sjaoguang.
Zvaničnik je prokomentarisao sastanak predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi sa šefom administracije Tajvana Cai Ing-ven u Tajpeju.
„Rukovodstvo Demokratske progresivne partije, oslanjajući se na spoljnu podršku, rado je preuzelo na sebe ulogu piona i pojačalo provokacije u cilju dobijanja nezavisnosti. SAD su intenzivirale svoje napore u pokušaju da iskoriste kartu na koju igra Tajvan, neprekidno dolivajući ulje na vatru i gradeći planove za obuzdavanje Kine pomoću Tajvana“, navodi se u objavljenom saopštenju kineskog zvaničnika.
On je istakao da „nezavisno od toga kakvim se trikovima služe i kako ulešavaju, ne mogu opravdati sebe, jer su upravo oni stvorili sukob između dve obale Tajvanskog moreuza, i narušili mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“.
10:08 03.08.2022
EU: Tenzije oko Tajvana rešavati dijalogom
Evropska unija apelovala je danas da se tenzije oko posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu razreše dijalogom i da kanali komunikacije sa Kinom ostanu otvoreni, kako bi se izbegla „opasnost koja može proisteći iz pogrešne procene“.
„EU ima interes da očuva mir i status kvo u Tajvanskom moreuzu. Zalažemo se za mirno rešavanje pitanja moreuza. Tenzije treba rešavati dijalogom. Treba održavati odgovarajuće kanale komunikacije kako bi se smanjili rizici od pogrešne procene“, saopštio je je portparol EU, prenosi Rojters.
Portparol Evropske komisije izjavio je da „EU jasno podržava politički princip jedne Kine, priznajući vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legalnu vladu te zemlje, a istovremeno teži prijateljskim odnosima i bliskoj saradnji sa Tajvanom", navodi britanska agencija.
10:04 03.08.2022
09:57 03.08.2022
Nensi Pelosi i  Cai Ing-Ven - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SVET
Pelosi: SAD neće napustiti Tajvan
09:57 03.08.2022
Kina obustavlja uvoz voća i ribljih proizvoda sa Tajvana
Kina je od danas obustavila uvoz voća i dve vrste ribljih proizvoda iz regiona Tajvana, izjavio je Ma Sijaoguang, portparol Kancelarije za tajvanske poslove.
Zabranjuje se uvoz grejpfruta, limuna, pomorandže i zamrznute skuše sa Tajvana, prenosi Kineski međunarodni radio.
"Izvoz prirodnog peska iz matičnog dela Kine na Tajvan je takođe obustavljen", naveo je Ma.
09:56 03.08.2022
Kineski brod - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SVET
Tajvan: Kina podriva mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu
09:55 03.08.2022
Armija Kine objavila fotografije sa vežbi u blizini Tajvana
Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine, objavila je danas fotografije sa vojnih vežbi kod obala Tajvana.
"Trećeg avgusta, istočna zona Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA) organizovala je u severnim, jugozapadnim i jugoistočnim vodama kod obala Tajvana zajedničke borbene vežbe, u kojoj su učestvovale mornarica, vazduhoplovstvo, raketne snage, snage strateške podrške i zajedničke logističke snage", navedeno je u saopštenju na zvaničnom nalogu Istočne borbene komande na društvenoj mreži.
Objavljen je i niz fotografija na kojima su prikazani ratni brodovi, avijacija i vojna oprema.
09:53 03.08.2022
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
RUSIJA
Lavrov: Poseta Pelosijeve Tajvanu ─ pokušaj SAD da dokažu da su nekažnjive
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala