- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: „Gasprom“ želi turbinu za „Severni tok“, ali su mu potrebna dokumenta za nju

© AP Photo / Bernd ThissenTurbina za gasovod "Severni tok" u kompaniji "Simens" u Nemačkoj
Turbina za gasovod Severni tok u kompaniji Simens u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
„Gasprom“ bi želeo da vrati remontovanu turbinu za „Severni tok“, ali mu je važno da vidi pravnu potvrdu da ona nije pod sankcijama. Verbalna uveravanja Evropske unije u ovom slučaju nisu dovoljna, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Ne, ‘Gasprom’ bi veoma želeo da dobije ovu turbinu. Ali ‘Gasprom’ nije uveo sankcije. U ovom slučaju je važno da ‘Gasprom’dobije pravne dokumente u kojima se navodi da ova turbina nije sankcionisana. U ovom slučaju reči apsolutno nisu dovoljne“, naglasio je on.
„Ovo je u skladu sa onim što je rečeno prethodnog dana: Evropska unija može da govori jedno, ali postoji Velika Britanija, jer turbine stalno servisira britanska filijala ‘Simensa’ po britanskim zakonima i pod britanskom jurisdikcijom“, objasnio je Peskov.
Peskov je istakao da zbog sankcija koje su uvedene „Gaspromu“ i Rusiji „Gasprom“ mora da se osigura, „da osigura svoju imovinu – ova turbina je vlasništvo Gasproma“.
„Gasprom“ je u sredu saopštio da je isporuka turbina za „Severni tok“ trenutno nemoguća zbog sankcija Kanade, Evropske unije i Velike Britanije, kao i zbog kršenja ugovornih obaveza od strane „Simensa“.
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
RUSIJA
„Gasprom“ objavio deo prepiske sa partnerima o remontu turbina gasovoda „Severni tok“
Nemački kancelar Olaf Šolc i predsedavajući upravnog odbora Kristija Bruh pored turbine Simens enerdži za gasovod Severnik tok - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SVET
Šolc: Turbina za „Severni tok“ spremna za rad; Rusija da kaže da joj je potrebna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala