- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Napeto u kineskim vodama: Kina ispalila bojevu municiju, Tajvan rasporedio rakete /video/

© AFP 2023 / HECTOR RETAMALKina ispalila bojevu municiju u u blizini Tajvana
Kina ispalila bojevu municiju u u blizini Tajvana - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana. Međutim ni Tajvan ne sedi skrštenih ruku, pa raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu "srednje linije" Tajvanskog moreuza.
Ni dan nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju ne smiruju se strasti na istoku.
Istočna zona borbene komande kineske armije saopštila je na svom zvaničnom nalogu na „Vičatu“ da je vojska izvela uspešno gađanje u okviru vežbe.
„Oko 13 časova 4. avgusta u Tajvanskom moreuzu su izvedena dalekometna i precizna gađanja na ciljana područja u istočnom delu Tajvanskog moreuza i postignuti su očekivani rezultati“, navodi se u saopštenju.
Kineske vežbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu i održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od tog kineskog ostrva koje funkcioniše kao de fakto država, a trajaće do subote u ponoć.
Kako je navedeno u izveštaju ČTV, vojne operacije su pokrenute kao "čvrsto sredstvo odvraćanja od nedavne velike eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatističkih aktivnosti za nezavisnost Tajvana“.
Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u akvatorij i vazdušni prostor u područjima gde se vežbe održavaju, čije su koordinate ranije objavljene.
Zbog vežbi koje izvodi Kina u blizini ostrva, Tajvan raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu "srednje linije" Tajvanskog moreuza.
„Tajvan raspoređuje raketne sisteme kako bi nadgledao aktivnosti kineskog vazduhoplovstva u blizini „srednje linije“. Brodovi su u blizini „srednje linije“ da bi nadgledali aktivnosti kineskih pomorskih snaga“, rekao je izvor za koga agencija navodi da je upućen u situaciju.
Prema rečima tog izvora, ranije danas nekoliko kineskih vojnih aviona i oko 10 brodova nakratko je prešlo „srednju liniju“ Tajvanskog moreuza.
Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posete Pelosi Tajpeju.

Kineski avioni ušli u tajvansku zonu protivvazdušne obrane

Dvadeset i dva kineska vojna aviona nakratko su ušla u tajvansku zonu protivvazdušne obrane, objavilo je tajvansko ministarstvo odbrane na brifingu posvećenom kineskim vojnim vežbama. Sustavi za protuzračnu obranu su ih pratili, objavilo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.
Kina je u četvrtak u vodama oko Tajvana započela najveće vojne vežbe u svojoj istoriji kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi tom ostrvu. Kina to smatra provokacijom, iskazom potpore pristalicama nezavisnosti Tajvana i kršenjem obećanja Sjedinjenih Država da neće imati službene odnose s Tajvanom.
Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.
To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.
Kineske vlasti prethodno su saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor njenu posetu koju su okaakterisale kao "igranje vatrom". Petrovca i u mestu Svodna, kod Novog Grada.
Nensi Pelosi napušta Tajvan. - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SVET
Štetno za Ameriku: Pelosijeva posetom Tajvanu dala Kini odrešene ruke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala