- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Istorijska šansa da se reše neka pitanja: Erdogan dolazi kod Putina u Soči

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastaće se sutra u Sočiju. Očekuje se da će na dnevnom redu biti, između ostalog, ekonomska pitanja kao i sirijska i ukrajinska kriza. Turski političari smatraju da će bilateralni pregovori dvojice lidera biti od koristi za Rusiju, Tursku i ceo region.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Takođe se očekuje da će Putin i Erdogan razgovarati o pitanjima rusko-turske saradnje, a strane će se dotaći i pitanja funkcionisanja koridora za izvoz žita iz ukrajinskih luka.
Poslanik u turskom parlamentu iz vladajuće Partije pravde i razvoja Hasan Turan ocenjuje da „Turska, sa političke tačke gledišta, bez obzira na članstvo u NATO-u, održava dobre odnose sa istočnim blokom, nastojeći da postavi temelje za mir i smanji napetost“.
„Predstojeći sastanak i pregovori sa ruskom predsednikom Putinom imaju za cilj pronalaženje izlaza iz aktuelne situacije u svetlu prehrambene i energetske krize“, ističe Turan.
Po njegovim rečima, Erdogan održava redovne kontakte i vodi pregovore sa zemljama iz regiona kako ekonomske krize, koje se primećuju u mnogim mestima, uglavnom u Africi, ne bi dovele do prehrambenog kolapsa i gladi.
„Pregovori sa Rusijom, jednim od najvećih igrača u regionu, od velikog su značaja za rešavanje humanitarnih problema, sprečavanje energetske krize. Težimo stvaranju novih energetskih koridora po analogiji sa rešavanjem pitanja žita. Smatram da će bilateralni razgovori lidera doneti korist Turskoj, Rusiji i celom regionu“, ocenjuje političar.

„Istorijska šansa“

Generalni sekretar nacionalne levičarske partije „Otadžbina“ Ozgur Bursali predstojeći sastanak dvojice lidera vidi kao „istorijsku šansu da se reše bezbednosna pitanja, da se stane u kraj pretnji koja dolazi od Radničke partije Kurdistana i da se pronađe izlazak iz ekonomske krize“.
„Ključ procesa, uključujući planiraju operaciju Turske na severu Sirije, je regionalna saradnja. Ovde ključnu ulogu treba da igra zbližavanje Turske i Sirije. Nedavno je delegacija naše stranke na čelu sa gospodinom Ethemom Sandžakom održala u Rusiji sastanke na visokom nivou sa predstavnicima vlasti. U slučaju uspostavljanja tursko-sirijske saradnje, Rusija je spremna da objavi punu podršku operaciji koju planira Turska“, saopštio je Bursali.
Kako dodaje, ta situacija bi mogla da promeni globalni odnos snaga i da okonča prisustvo SAD u regionu, dok nedavne izjave i postupci sirijske vlade ukazuju na to da se „stvaraju odgovarajući uslovi za otklanjanje terorističke pretnje koja dolazi od Radničke partije Kurdistana“.
Istovremeno, predsednik turske Stranke velikog jedinstva Mustafa Destidži konstatuje da Turska igra važnu ulogu ne samo zbog geopolitičkog položaja, nego i zahvaljujući svom stavu i odnosu prema događajima i procesima koji na ovaj ili onaj način utiču na značajan deo čovečanstva.
„Turska ima snagu i potencijal da doprinese regionalnom i globalnom miru. Računam na to da će predstojeći sastanak u Sočiju otvoriti put pozitivnim koracima za osiguravanje mira i stabilnosti“, zaključuje Destidži.
Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio da nakon sastanka lider Rusije i Turske neće biti održana zajednička konferencija za štampu zbog rasporeda turske strane.
Prvi brod sa žitom isplovio iz luke Odesa - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
RUSIJA
Prvi brod sa ukrajinskim žitom stigao u Istanbul
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala