- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prvi brod sa ukrajinskim žitom stigao u Istanbul

© Minoboronы Turcii / Uđi u bazu fotografijaPrvi brod sa žitom isplovio iz luke Odesa
Prvi brod sa žitom isplovio iz luke Odesa - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Prvi brod sa ukrajinskim žitom stigao je u Istanbul, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

„Brod 'Razoni', natovaren kukuruzom, koji je juče isplovio iz ukrajinske luke Odesa, stigao je do crnomorskog ulaza u moreuz Bosfor i usidrio se na mesto koje je predviđeno za to“, navodi se u saopštenju.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je prvi brod sa hranom – teretni brod „Razoni“ pod zastavom Sijera Leonea – isplovio iz luke Odesa u ponedeljak u 9.20 časova. Morski koridor, kojim se kreće brod natovaren sa 26.000 tona kukuruza, prolazi severozapadnim delom Crnog mora. Humanitarna operacija planirana je uz aktivno učešće ruskih oficira u okviru Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu.
U Istanbulu su 22. jula potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita. Sporazum koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke.
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar objavio je 27. jula da je počeo sa radom koordinacioni centar za žito u Istanbulu. Delatnost centra čije sedište je na turskom Univerzitetu Ministarstva odbrane koordinisaće Ujedinjene nacije. U sastavu centra su predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sala Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
SVET
Brod sa žitom iz Odese stiže u Tursku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala