- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Brod sa žitom iz Odese stiže u Tursku

© Sputnik / Burcu OkutanSala Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu
Sala Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Brod sa žitom koji je isplovio iz luke u Odesi pregledaće u Istanbulu delegacija koju čine predstavnici Turske, Rusije, Ukrajine i UN, saopštio je koordinator Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu kontraadmiral Ozdžan Altunbulak.
„Nakon neophodnih procedura, na brodu ‘Razoni’ će biti izvršena inspekcija sa delegacijom koju čine predstavnici Turske, Rusije, Ukrajine i UN, a na osnovu rezultata inspekcije brod će nastaviti svoj put“, rekao je Altunbulak novinarima.
On je dodao da će se brod u ponoć usidriti na označenom sidrištu u Istanbulu.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je prvi brod sa hranom – teretni brod „Razoni“ pod zastavom Sijera Leonea – isplovio iz luke Odesa u ponedeljak u 9.20 i trebalo bi da stigne u Istanbul 2. avgusta. Morski koridor, kojim se kreće brod natovaren kukuruzom, prolazi severozapadnim delom Crnog mora. Humanitarna operacija planirana je uz aktivno učešće ruskih oficira u okviru Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu.
U Istanbulu su 22. jula potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita. Sporazum koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke.
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar objavio je 27. jula da je počeo sa radom koordinacioni centar za žito u Istanbulu. Delatnost centra čije sedište je na turskom Univerzitetu Ministarstva odbrane koordinisaće Ujedinjene nacije. U sastavu centra su predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala