- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Ukrajina gađala zarobljene „azovce“* u Jelenovki nakon što su progovorili

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaIstražni zatvor u Jelenovki
Istražni zatvor u Jelenovki - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Ukrajina je sama insistirala na tome da zarobljeni ukrajinski vojnici budu smešteni u istražnom zatvoru №120 v u Jelenovki u DNR koji su potom gađali iz američkog višecevnog raketnog bacača „Himars“, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Skrećem vam pažnju na analizu hronologije događaja. Vojnici ekstremističkog puka 'Azov'*, koji su se predali, prebačeni su u istražni zatvor u mestu Jelenovka 20. maja 2022. godine. Ukrajinska strana je insistirala da zarobljenici drže upravo na tom mestu“, rekao je Fomin na brifingu za strane vojne atašee.

On je podsetio da se 28. jula 2022. godine pojavio snimak na kome Dmitrij Kozacki priznaje zločine „azovaca“*. Sledeće noći na Jelenovku je izveden napad iz „Himarsa“.
Po rečima Fomina, kijevske vlasti su donele odluku da napadnu mesto gde su se nalazili zarobljenici kako bi eliminisali svedoke njihovih zločina nad sopstvenim narodom.
Kako dodaje, brojni ukrajinski vojnici sada dobrovoljno polažu oružje, znajući da Oružane snage Rusije humano postupaju sa zarobljenicima. Provokacija u Jelenovki ima za cilj da zastraši vojnike Oružanih snaga Ukrajine i da ih spreči da se ne predaju, ocenjuje Fomin.
Sa druge strane, ukrajinske vlasti bez ikakvih dokaza pokušavaju da prebace odgovornost za smrt zarobljenika na Rusiju. Fomin je objasnio da je na istražni zatvor pucano iz pravca Marinka – Kurahovo – trougao Sergejevka – Pokrovsk – Udačno.
Takođe je skrenuo pažnju na „nespretne“ pokušaje SAD da opravdaju kijevski režim. Pritom, prilikom planiranja napada ukrajinska vojska aktivno koristi podatke kosmičkog i vazdušnog izviđanja koje dobija od američkih Oružanih snaga i njihovih saveznika, a predstavnici Vašingtona pripremaju zadatke za gađanje.
Fomin je posebno naglasio da su zarobljeni ukrajinski vojnici koji su ranjeni prilikom napada na Jelenovku zahvalni ruskim lekarima za pruženu medicinsku pomoć.

Odnos prema zarobljenim ruskim vojnicima

Prema rečima Fomina, većinu zarobljenih ruskih vojnika u Ukrajini premlaćuju i ne dozvoljavaju im da stupe u kontakt sa porodicom.

Prema anketi vojnika koji su se vratili iz zarobljeništva, 81 odsto vojnika je bilo izloženo fizičkom nasilju, 55 odsto je bilo primorano da snima propagandne snimke, 46 odsto nije dobilo neophodnu medicinsku pomoć, a 79 odsto nije moglo da stupi u kontakt sa porodicom.

Takođe je dodao da su vojnici koji su držani u Kijevu u mestu koje pripada Službi bezbednosti Ukrajine hranu dobijali jednom dnevno, i to parče hleba, 50 grama kaše i čašu vode. Pritom, vojnici su stalno nosili maske koje pokrivaju oči.
Zabeleženi su i brojni slučajevi premlaćivanja, namernog sakaćenja, pogubljenja bez suđenja, kao i lišavanja lekarske pomoći.
„Pored toga, ukrajinski nacisti vrše psihološki pritisak na porodicu zarobljenih vojnika, često se praktikuje iznuda novca“, ističe Fomin.

Razmena zarobljenika

Rusija i Ukrajina su već 27 puta razmenjivale zarobljenike i tela poginulih vojnika, saopštio je Fomin.
Kako je dodao, u Ministarstvu odbrane Rusije formirana je lekarska komisija za pregled bolesnih i ranjenih zarobljenika, koja radi u skladu sa preporukama i principima zasnovanim na Ženevskoj konvenciji.
On je podsetio da su u aprilu i maju 2022. godine, zajedno sa UN i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, uspešno realizovane operacije evakuacije civila iz kombinata „Azovstalj“, kao i izvođenja ukrajinskih vojnika i militanata ekstremističkih formacija.
„Sa 'Azovstalja' je ukupno izašlo više od 3.000 ljudi, od kojih su više od 2.400 bili vojnici Oružanih snaga Ukrajine i militanti ekstremističkih formacija. Operacije su bilo isključivo humanitarne. Službenici međunarodnih organizacija su potvrdili da su strogo poštovane norme međunarodnog humanitarnog prava prilikom njihove realizacije“, rekao je Fomin.
Ukrajinske snage su 29. jula granatirale zatvor u Jelenovki gde su većinom bili smešteni zarobljenici „Azova“*, a tom prilikom su poginule 53 osobe, dok je 75 ranjeno. Na mestu napada pronađeni su delovi granate američkog sistema „Himars“.
* „Azov“ je teroristička organizacija zabranjena u Rusiji.
Ruski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
Lider DNR: Obavljena razmena 144 zarobljenika sa Kijevom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala