- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Putin i Šreder se sastali u Moskvi, bivši kancelar zabrinut zbog energetske krize

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaBivši nemački kancelar Gerhard Šreder i predsednik Rusije Vladimir Putin na 20. Peterburškom ekonomskom forumu
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i predsednik Rusije Vladimir Putin na 20. Peterburškom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa Gerhardom Šrederom tokom njegove posete Moskvi. Bivši kancelar, kao stručnjak je zabrinut zbog energetske krize i zamolio je ruskog predsednika da objasni svoje viđenje ove situacije, saopštio je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Da, zaista, Šreder je nedavno bio u Moskvi i, zaista se sastao sa predsednikom Putinom. Naravno, bivši kancelar, kao i svi misleći i razumni ljudi i stručnjaci u Evropi, veoma je zabrinut zbog stvarnog stanja stvari i zbog energetske krize koja se rasplamsava u Evropi. I takođe je zabrinut zbog ne baš sjajnih perpektiva u ovoj oblasti. I, naravno, tražio je od Putina da mu objasni situaciju i rusko viđenje situacije koja se razvija“, objasnio je Peskov odgovarajući na pitanje da li je zaista došlo do ličnog sastanka Šredera i Putina, o kojim pitanjima se na njemu razgovaralo i da li su pričali o „Severnom toku“.
On je dodao i da Šreder nije želeo da bude posrednik u rešavanju situaciji u Ukrajini niti rešavanju gasnih pitanja.
Prema njegovim rečima, Putin je rekao Šrederu koji papiri nedostaju za isporuku remontovane turbine za „Severni tok“.
Nemački kancelar Olaf Šolc i predsedavajući upravnog odbora Kristija Bruh pored turbine Simens enerdži za gasovod Severnik tok - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SVET
Šolc: Turbina za „Severni tok“ spremna za rad; Rusija da kaže da joj je potrebna
„Plus situacija sa turbinama. Jedna je skinuta, poslata je u Kanadu na remont. Sada je u Nemačkoj. Ali ne dostaju papiri i predsednik je objasnio koji papiri. Radi se o tome da nemačka strana, odnosno ‘Simens’, oni su ceo ovaj projekat započeli po britanskim zakonima i pod britanskom jurisdikcijom, pa čak i servisiranje po postojećim ugovorima ne obavlja centralna kancelarija nemačke kompanije, već britanska filijala ‘Simensa’ po britanskim zakonima. I, naravno, ‘Gasprom’, kao dobavljač, kao vlasnik ove turbine, on jednostavno mora da dobije dokumente o tome da to nije sankcionisana roba, nije sankcionisani proizvod, da nije sankcionisan. I dokumente o tehničkom stanju. Za sada tih dokumenata nema, koliko mi znamo“, objasnio je Peskov.
Kako je naveo, Putin je Šrederu objasnio da su isporuke ruskog gasa u Evropu višestruko smanjene zbog evropskih sankcija i ukrajinskog obustavljanja tranzita kroz jedan od krakova gasovoda pod izmišljenim izgovorom.
Konkretno, isporuke preko „Severnog toka“ pale su sa 167 miliona kubika na dan do oko 30 miliona. Razloge za to „apsolutno iscrpno i detaljno je predsednik Putin objasnio bivšem kancelaru“, rekao je Peskov.
On je dodao da je bivši nemački kancelar hipotetički pitao da li je moguće pokrenuti „Severni tok 2“, a Putin mu je odgovorio da je gasovod tehnički spreman za eksploataciju, da je odrađen ogroman posao, kao i da je taj projekat „spreman za momentalno korišćenje“.
Ranije je list „Štern“ javio da se bivši nemački kancelar Gerhard Šreder sastao prošle nedelje sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.
Gazprom neft - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
„Gasprom“ objasnio zbog čega je smanjen kapacitet isporuka gasa „Severnim tokom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala