- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Demokrate pozdravljaju potpisivanje Temeljnog ugovora, ali kritikuju vladu

Pratite nas
Demokratska Crna Gora pozdravila je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, ali je kritikovala Vladu, „koju ne podržava ni tri četvrtine poslanika koji su je izabrali“, navodeći da je „izgubila svaki mogući legitimitet i doživjela potpuni politički krah, rijetko viđen u istoriji društveno-političkih procesa“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Demokrate podsjećaju kako su svih prethodnih godina principijelno saopštavali da im je prihvatljiv svaki sadržaj Temeljnog ugovora koji usaglase SPC i Vlada, te da su još prije mjesec dana pozdravili čin usaglašavanja Temeljnog ugovora između dvije strane.
„Samim tim, pozdravljamo i čin potpisivanja kojim je i formalno stavljena tačka na ono što je u najvećoj mjeri započela i pripremila 42. Vlada i što proizilazi iz izmijenjenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je osnov i temelj uređenja ovih pitanja. Temeljni ugovor kao formalno-pravno pitanje se nepotrebno izdizalo i zloupotrebljava u političke svrhe sa različitih strana, što je suprotno očekivanjima građana da to donese potrebnu ravnopravnost i bolju zaštitu vjerskih sloboda, a ne političke poene bilo kome“, naveli su iz Demokratske Crne Gore.
Dobro je da je to pitanje, kako su istakli, apsolutno završeno „i da više ne može biti na stolu“.
„A i ovim putem ističemo da je ubjedljivo najvažnije pitanje i ključ rješavanja vjerskih pitanja na zadovoljstvo svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica izmijenjeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojen na čuvenoj decembarskoj sjednici Skupštine Crne Gore 2020. godine za vrijeme predsjedavanja Alekse Bečića i koji je snažno pozdravljen od strane Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, iako je cjelokupna javnost tada svjedočila pokušaju opstrukcije usljed planske ostavke jednog poslanika URA-e, što je odlučnim rukovođenjem Skupštine spriječeno u skladu sa Ustavom, Zakonom i Poslovnikom. Podsjećamo da je kasnije GP URA glasala za razrješenje Alekse Bečića sa mjesta predsjednika Skupštine, iako je njegovo odlučno rukovođenje sjednicom ključno doprinijelo usvajanju inoviranog Zakona o slobodi vjeroispovijesti“, saopštile su Demokrate.
Demokratska Crna Gora smatra da je aktuelna vlast i Vlada koju ne podržava ni 3/4 poslanika koji su je izabrali, u kojoj se najviši zvaničnici „čašćavaju“ najtežim mogućim kvalifikacijama, „svojom antievropskom i antidemokratskom politikom pravnog nasilja, blokade institucija i dijaloga, primitivnog revanšizma i političkog ćeranja izgubila svaki mogući legitimitet i doživjela potpuni politički krah rijetko viđen u istoriji društveno-političkih procesa“.
„Demokratska Crna Gora je prije mjesec dana zaključcima na sjednici Predsjedništva dala šansu deblokadi pravosuđa i potencijalnom resetovanju odnosa među pobjedničkom parlamentarnom većinom od 30. avgusta uz podnošenje ostavke gospodina Abazovića, kao čovjeka koji je izgubio povjerenje najvećeg broja političkih subjekata u zemlji i tvorca modela i 42. i 43. Vlade koji su propali. Međutim, na naš korektan pristup odgovoreno je blokadom procesa izbora sudija Ustavnog suda na Ustavnom odboru, odbijanjem zahtjeva za vođenje dijaloga koji bi doveo do 2/3 većine za izbor članova Sudskog savjeta i jednostranim utvrđivanjem liste kandidata DPS-URA-SNP, saopštavanjem neligitimnog premijera na premijerskom satu da nema namjeru da podnese ostavku i na kraju jučerašnjom izjavom gospodina Jokovića da se Demokrate ništa ne pitaju i da od njih ništa ne zavisi“, navodi se u saopštenju.
Demokratska Crna Gora je, kako kažu, „primila k znanju navedena postupanja i stavove“.
„Sa žaljenjem konstatujemo da je na ovakav način odgovoreno na naš korektan pristup za razrješenje teške i duboke krize u kojoj se zemlja nalazi, a svakako Predsjedništvo Demokrata će saglasno svemu navedenom i onome što bude poznato u narednom periodu, kada za to dođe vrijeme, zauzimati stavove o daljim procesima“, navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.
Potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
REGION
Potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC
Potpisivanje Temeljnog ugovora u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SRBIJA
Porfirije: Temeljni ugovor bio potreban i državi CG i SPC
Patrijarh Porfirije i Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
REGION
Abazović posle potpisivanja Temeljnog ugovora: Stavili smo tačku na jedan izazov
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala