- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović posle potpisivanja Temeljnog ugovora: Stavili smo tačku na jedan izazov

© Foto : Sputnjiku ustupila MCPPatrijarh Porfirije i Dritan Abazović
Patrijarh Porfirije i Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da mu je čast i zadovoljstvo što je današnjim potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) na lep i dostojanstven način doveden do kraja proces koji je, kako je kazao, predugo trajao.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprineli", rekao je Abazović nakon potpisanog Temeljnog ugovora.
On je pritom poželeo toplu dobrodošlicu patrijarhu SPC Porfiriju.
Abazović je kazao da veruje da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne fale u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima.
"To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i verujem da smo danas stavili tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama", rekao je Abazović u video poruci sa potpisivanja Temeljnog ugovora SPC.
Istakao je da je ponosan na učinjeno i zahvalio svima koji su učestvovali u ovom procesu.
"Verujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti, da konstatujemo neke dobre, lepe stvari, a da ćemo svi zajednički, sa funkcija koje obavljamo, biti spremni da se založimo za društvo tolerancije, pomirenja i društvo koje zajednički baštini vrednost različitosti kao deo našeg sveukupnog bogatstva", kazao je premijer Crne Gore.
Istakao je da mu je čast i zadovoljstvo što je bio u prilici da jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo "zatvorimo na lep, primeren, dostojanstven način, i u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje".
Potpisivanje Temeljnog ugovora u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SRBIJA
Porfirije: Temeljni ugovor bio potreban i državi CG i SPC
Potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
REGION
Potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala