- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Bulgargas“ na gubitku zbog kupovine ruskog gasa preko posrednika; Izvesno poskupljenje za 60 odsto

CC0 / Unsplash/Mykola Makhlai / Plin
Plin - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Bugarski dobavljač „Bulgargas“ je za nekoliko prošlih meseci pretpreo gubitke od oko 500 miliona leva (malo preko 250 miliona evra), izjavio je predsednik Komisije za energetiku i vodosnabdevanje Ivan Ivanov i dodao da će predlog te kompanije o povećanju cene za 60 odsto verovatno biti usvojen.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema njegovim rečima, uzrok gubitka je što organizacija kupuje ruski gas preko posrednika.
Kako je objasnio, bilo je predviđeno da ova organizacija još krajem marta izađe na berzu radi kupovine neophodnih količina gasa, ali to nije urađeno.

„Nakon toga moralo se delovati preko komersanata, preko posrednika, koji su kupili potrebnu količinu gasa i preprodaju ga ‘Bulgargasu’. To je u velikoj meri povećalo cenu prirodnog gasa za Bugarsku. Nažalost, pri proveri dokumenata može se steći utisak da je ‘Bulgargas’ kupio isti taj ruski gas, ali preko posrednika koji nam ga prepodaju po ceni koja je veća za oko 20 evra. To nanosi ozbiljnu štetu bugarskim potrošačima“, izjavio je predsednik regulatornog tela za Bugarsku nacionalnu televiziju.

Najveća organizacija za snabdevanje grejanjem „Toplofikacija Sofija“ takođe je u teškoj situaciji. Krajem jula „Bulgargas “ je zapretio da će obustaviti isporuke gasa organizaciji ako ne izmiri dugovanje.
Gradonačelnica Sofije Jordanka Fandikova izrazila je ogorčenost zbog ove izjave.

„Obustava gasa označila bi priznanje neuspeha i neodgovornosti“, izjavila je ona.

Ivanov je takođe prokomentarisao predlog „Bulgargas“ o povećanju cene za avgust za 60 odsto. Prema njegovim rečima, Komisija za energetiku i vodosnabdevanje ne određuje, već samo odobrava cenu, a predloženo povećanje će verovatno biti usvojeno.
„Gasprom“ je krajem aprila obustavio isporuke gasa Bugarskoj nakon što je Sofija odbila da plaća gas po novoj šemi u rubljama. Prema rečima premijera Bugarske, pre obustave isporuka „Gasproma“, zemlja je bila 90 odsto zavisna od ruskog gasa. Pritom, prema rečima stručnjaka, Bugarska sve vreme i dalje dobija ruski gas – ali preko posrednika i sa cenom višom do 40 odsto.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
SVET
Bugarske kompanije za snabdevanje toplotom na ivici bankrota zbog poskupljenja gasa
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
RUSIJA
Mediji: „Bulgargas“ na ivici bankrota zbog nabavke skupog gasa preko posrednika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala