- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarske kompanije za snabdevanje toplotom na ivici bankrota zbog poskupljenja gasa

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
Bugarsko Udruženje organizacija za snabdevanje toplotom upozorilo je da su kompanije za snabdevanje toplotom na ivici bankrota zbog naglog povećanja cena prirodnog gasa, piše portal „bTV“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Iz Udruženja podsećaju da je za dalji nastavak rada kompanija neophodno da država nastavci da im isplaćuje kompenzacije. Međutim, kako kažu, poskupljenje grejanja i tople vode biće neizbežno.
Predsednik Udruženja Kremen Georgijev izjavio je da su šokirani predlogom da se cena gasa poveća u avgustu za 54 odsto.

„Ogroman problem za rad kompanija u narednim mesecima predstavlja to što ne postoje garancije za buduće isporuke glavnog goriva koje koriste te kompanije. Nekoliko direktora mi je saopštilo da će prestati da isplaćuju dobavljačima prirodnog gasa, jer nemaju finansijske mogućnosti“, ističe Georgijev.

Međutim, prema rečima ministra energetike Bugarske Aleksandra Nikolova, već u oktobru se može očekivati značajno smanjenje cene gasa, jer će do tad biti pušten u rad interkonektor između Grčke i Bugarske kojim će Bugarska dobijati dodatne količine azerbejdžanskog gasa.
Cena gasa u Bugarskoj je u julu porasla za 32 odsto, dok bugarski snabdevač gasa „Bulgargas“ predlaže da se poveća cena gasa u avgustu za 54 odsto.
Ministri energetike zemalja članica EU postigli su politički sporazum o okviru za smanjenje gasa. Zemlje-članice EU su postigle politički dogovor o dobrovoljnom smanjenju potražnje za prirodnim gasom za 15 odsto ove zime.
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
RUSIJA
Mediji: „Bulgargas“ na ivici bankrota zbog nabavke skupog gasa preko posrednika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala